Κόσμος

Ντράγκι: “Χρειάζεται σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία”

Ντράγκι: Την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και στην ανάγκη να εγκριθεί ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για τη χώρα, αναφέρθηκε ξανά ο Μάριο Ντράγκι

Την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και στην ανάγκη να εγκριθεί ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για τη χώρα, αναφέρθηκε ξανά ο Μάριο Ντράγκι, λίγο πριν την αναχώρηση του από τις ΗΠΑ.

«Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η καταστροφή των πόλεων, των βιομηχανικών υποδομών, των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της χώρας, θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις. Χρειάζεται ουσιαστικά ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία, σαν και αυτό που συνέβαλε στις ιδιαίτερες σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρώπη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Ντράγκι συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει στην όλη διαδικασία ανοικοδόμησης, διότι «αυτή είναι η ώρα της Ευρώπης και πρέπει να το κατανοήσουμε».

«Η Ρωσία δεν είναι πλέον Γολιάθ»

«Η Ρωσία δεν είναι, πλέον, Γολιάθ. Εκείνη που έμοιαζε με υπερδύναμη, αδύνατον να νικηθεί στο πεδίο της μάχης και με συμβατικά όπλα, πλέον δεν είναι αήττητη», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι στη χθεσινή συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «συμφώνησαν, ως γενική εκτίμηση, στην ανάγκη να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου». Παράλληλα, όμως, πρόσθεσε ότι «ακόμα και πριν από την έναρξη του πολέμου, οι τιμές δεν ανταποκρίνονταν στη σχέση προσφοράς- ζήτησης».

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, αναφερόμενος πάντα στην πρόταση για πλαφόν στην τιμή του αερίου, τόνισε ότι «μπορεί στην Ευρώπη ορισμένες χώρες να έχουν διαφορετική άποψη, αλλά η Ιταλία θα συνεχίσει να πρεσβεύει τη συγκεκριμένη θέση».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν «συμφώνησαν ότι η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να τυγχάνει στήριξης και να ασκείται, παράλληλα, πίεση σε βάρος της Μόσχας, αλλά ότι είναι ανάγκη επίσης να αρχίσει να διερωτάται κανείς πώς οικοδομείται η ειρήνη». «Το τι αποτελεί νίκη, πρέπει να το πει ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, όχι εμείς» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.