Η ανακοίνωση της Ρωσίας για κυρώσεις σε 31 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom Germania, έφερε τη γερμανική κυβέρνηση ακόμα πιο κοντά στην απαλλοτρίωση περιουσιακών στοιχείων της γερμανικής θυγατρικής της Gazprom.
Οι κυρώσεις της Μόσχας θα πλήξουν τον πολωνικό αγωγό EuRoPol Gaz, την Gazprom Germania και 29 θυγατρικές της,στην Ελβετία, την Ουγγαρία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, την περιοχή Μπενελούξ, τις ΗΠΑ, την Ελβετία, τη Ρουμανία και τη Σιγκαπούρη.
Η Gazprom Germania βρίσκεται επί του παρόντος υπό διαχείριση, αφού η ρωσική Gazprom παραιτήθηκε από την ιδιοκτησία της εταιρείας τον Απρίλιο. Η Gazprom Germania κατέχει πολλές βασικές εταιρείες στις γερμανικές αγορές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του εμπόρου φυσικού αερίου Wingas και του διαχειριστή εγκαταστάσεων αποθήκευσης Astora, που κατέχει τη μεγαλύτερη γερμανική αποθήκευση φυσικού αερίου στο Rehden.
«Στις 11 Μαΐου, ενημερωθήκαμε ότι η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις σε 31 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, στοχεύοντας φορείς αποθήκευσης και εμπορίας, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom Germania, αν και οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων μεταφοράς δεν περιλαμβάνονταν», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας και Κλίματος της Γερμανίας και αντικαγκελάριος στον κυβερνητικό συνασπισμό.
«Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση φτάνει στο όριο», είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η απειλή της Ρωσίας να χρησιμοποιεί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ως όπλο φαίνεται να γίνεται αντιληπτή.
Οι ρωσικές αντκυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση συναλλαγών, αλλά και απαγόρευση πλοίων με συνδέσμους με τις εν λόγω εταιρείες να καταπλέουν στα ρωσικά λιμάνια, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ARD .
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, οι κυρώσεις θα απαγορεύσουν επίσης τη μακροχρόνια αποθήκευση ρωσικού φυσικού αερίου σε γερμανικό έδαφος για τον ερχόμενο χειμώνα.
Οι ξένες εταιρείες που έχουν υποστεί ρωσικές αντκυρώσεις δεν μπορούν πλέον να αλληλεπιδρούν με τη Ρωσία στον τομέα του φυσικού αερίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
«Πρόκειται για χειρουργικό διάταγμα», εξήγησε ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύου, μιλώντας μαζί με τον Χάμπεκ, τονίζοντας την «καινοτόμο προσέγγιση» που υιοθέτησε η ρωσική κυβέρνηση, η οποία είχε αποκλείσει επιλεκτικά τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου.
Προς απαλλοτρίωση
«Δεν θα αυξήσουμε το επίπεδο συναγερμού στις αγορές προμήθειας φυσικού αερίου σήμερα… Σήμερα δεν είναι η ημέρα για να τεθούν σε εφαρμογή νέα μέτρα παρέμβασης», είπε ο Χάμπεκ. Η Γερμανία βρίσκεται επί του παρόντος στο πρώτο από τα τρία στάδια συναγερμού παροχής αερίου.
Όμως, με την αναταραχή των νεότερων ειδήσεων που έρχονται, μπορεί να μην είναι πλέον θέμα αν, αλλά πότε η γερμανική κυβέρνηση θα παρέμβει.
Ο Χάμπεκ επαίνεσε την προνοητικότητα της κυβέρνησης αφού επέκτεινε τον νόμο ενεργειακής ασφάλειας της δεκαετίας του 1970 στο φυσικό αέριο, που τέθηκε σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης, γεγονός που αύξησε τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.
Το χρονοδιάγραμμα για τη θέσπιση του νόμου είναι στενό και ο Χάμπεκ είπε ότι θα τεθεί σε ισχύ στις 20 Μαΐου.
Την ημερομηνία αυτή, η γερμανική κυβέρνηση θα εξουσιοδοτηθεί να «απαλλοτριώσει ως τελική αναλογία» σε περίπτωση που οι φορείς εκμετάλλευσης υποδομών ζωτικής σημασίας «δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν επαρκώς» στις υποχρεώσεις τους.
«Η γερμανική κυβέρνηση και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων ως διαχειριστής της Gazprom Germania είναι επομένως ήδη στη διαδικασία λήψης των απαραίτητων προφυλάξεων και προετοιμάζονται για διάφορα σενάρια», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου αργά την Τετάρτη.
Με πληροφορίες euractiv