Σε επίπεδα του… 1994 έφτασε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια έφτασε σε διψήφια επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκε πως για τον μήνα Απρίλιο Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έφτασε στο 10,2%, έχοντας αύξηση του προηγούμενου μήνα κατά 1,5 μονάδα [8,9% ήταν ο Μάρτιος, ενώ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο είχαμε 6,2% και 7,2% αντίστοιχα.
Οι ανατιμήσεις έρχονται η μία μετά την άλλη
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση τιμών είναι η ταχύτερη από το 1995 (δηλαδή καταγράφεται υψηλό 28 ετών). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις έχουν επίκεντρο την ενέργεια, αλλά διαχέονται πλέον και στα είδη διατροφής, στον τουρισμό, στη διασκέδαση, στις μεταφορές και σε άλλα πεδία.
Η πιο μεγάλη άνοδος καταγράφεται στο φυσικό αέριο: κατά 122,6% τον Απρίλιο, από 68,3% τον Μάρτιο, 78,5% τον Φεβρουάριο, 154,8% τον Ιανουάριο και 135,7% τον Δεκέμβριο. Στον ηλεκτρισμό η άνοδος ήταν κατά 88,8% από 79,3% τον Μάρτιο, 71,4% τον Φεβρουάριο, 56,7% τον Ιανουάριο και από 45% περίπου τον Δεκέμβριο..
Στο πετρέλαιο θέρμανσης η άνοδος είναι της τάξης του 65,1% τον Απρίλιο, από 58,5% τον Μάρτιο, 41,5% τον Φεβρουάριο, 36% τον Ιανουάριο και από 34,1% τον Δεκέμβριο. Στα καύσιμα και λιπαντικά φτάνει στο 29% τον Απρίλιο, από 29% τον Μάρτιο, 23,2% τον Φεβρουάριο, 21,6% τον Ιανουάριο και 21,7% τον Δεκέμβριο.
Επίσης, διψήφια άνοδος καταγράφεται σε:
*Ψωμί και δημητριακά (10%)
*Κρέατα (14,1%),
*Γαλακτοκομικά και αυγά (11,7%)
*Έλαια και λίπη (22%)
*Λαχανικά (13,8%)
*Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (11,5%)
*Κινηματογράφοι-θέατρα (13,9%)
*Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία (16,1%)
*Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (15,8%)
*Μεταφορά επιβατών με πλοίο (17,7%)
Πολύ μεγάλη είναι και η άνοδος σε φρούτα νωπά (8,6%), υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης (9,4%), αυτοκίνητα καινούργια (8,9%), αλλά και στα πακέτα διακοπών (6,7%).
Αναλυτικά, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
• 10,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτεςγλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
• 1,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
• 35,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
• 4,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
• 15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
• 1,2% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.
• 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
• 3,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
• 0,9% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.
2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:
• 2,7% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων, τηλεφωνικές υπηρεσίες.
Άνοδος σε μηνιαία βάση
Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2022, παρουσίασε αύξηση 2,1% έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 – Απριλίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 4,4% έναντι μείωσης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021 με το δωδεκάμηνο Μαΐου 2019 – Απριλίου 2020.
-
➤ ΕΝΦΙΑ 2022: Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών – Σε 10 δόσεις η πληρωμή
-
➤ Σταϊκούρας: 100% η αποζημίωση για εργαζόμενους σε τράπεζες που τέθηκαν σε ειδική εκκαθάριση
-
➤ Ταμείο Ανάκαμψης: Σε λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής επενδυτικών προτάσεων για χρηματοδότηση μέσω δανείων
-
➤ Σκρέκας: Η Τήλος το ελληνικό νησί με το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης στον κόσμο
-
➤ Λιμενικό προκήρυξη 2022: Δύο διαγωνισμοί για μονίμους
-
➤ ΕΦΚΑ: Εκτός λειτουργίας ηλεκτρονικές υπηρεσίες λόγω μεταφοράς σε G-Cloud