Οικονομία

Ευρωπαϊκή Ένωση ενέργεια: Πάνω από 200 δις. η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία – Τι προτείνει η Κομισιόν

Ευρωπαϊκή Ένωση ενέργεια: Σύμφωνα με σχέδιο της Κομισιόν το οποίο αποκαλύπτουν οι Financial Times, δείχνει ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν επιπλέον επενδύσεις 195 δισ. ευρώ από τώρα έως το 2027

Ποσό “μαμούθ” θα πρέπει να δαπανήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον την επόμενη πενταετία για να επιτύχει ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Σύμφωνα με σχέδιο της Κομισιόν το οποίο αποκαλύπτουν οι Financial Times, δείχνει ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν επιπλέον επενδύσεις 195 δισ. ευρώ από τώρα έως το 2027, πέραν των σχεδίων για την ενίσχυση των δαπανών για τη μείωση του άνθρακα.

Οι προτάσεις θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα. Η Κομισιόν εκτιμά πως η ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα φέτος και προέτρεψε τα κράτη μέλη να αναπληρώσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου τους πριν από τον επόμενο χειμώνα.

Τι σκοπεύει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Κατά δύο τρίτα σκοπεύει να μειώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία έως το τέλος του έτους και να απεξαρτηθεί πλήρως από τη ρωσική ενέργεια έως το τέλος του 2027. Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα II Messaggero ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι πριν από λίγες ημέρες. Ο ίδιος επεσήμανε πως η Ε.Ε. θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2022 από τον προηγούμενο στόχο του 4%, ωστόσο πρόσθεσε πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς εάν ο περιορισμός της ανάπτυξης θα οδηγήσει σε οικονομική στασιμότητα, επικαλούμενος ορισμένα θετικά στοιχεία τα οποία κληρονόμησε η Ευρώπη από το δεύτερο μισό του 2021, όπως είναι το σημαντικό χαμηλό ποσοστό ανεργίας αλλά και τα υψηλά επίπεδα αποταμίευσης.

Ποιοι οι στόχοι για την επόμενη ημέρα

Επίσης, επιδιώκει επίσης την έγκριση των κρατών μελών για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο φέτος. Τα μέτρα αυτά έχουν  καθυστερήσει σημαντικά εξαιτίας της αντίθεσης της Ουγγαρίας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό πετρέλαιο.

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν επίσης να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να καλύπτουν το 45% της συνολικής ζήτησης ενέργειας έως το 2030, σε σύγκριση με τον στόχο μέχρι τώρα 40%. Αυτό απαιτεί υπερδιπλασιασμό της τρέχουσας χωρητικότητας 511 γιγαβάτ για να φτάσει τις 1.236 GWh.

Η Επιτροπή επιθυμεί επίσης να δει μια ώθηση στη χρήση υδρογόνου με 20 εκατομμύρια τόνους να που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, το μισό από το οποίο εισάγεται.

Παράλληλα με αυτό, η ΕΕ θα χρειαστεί να βρει τρόπους για να μειώσει την εξάρτηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από το φυσικό αέριο. Τα μέτρα για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, τη διερεύνηση της υποκατάστασης καυσίμου, την ενίσχυση της ηλεκτροδότησης και τη χρήση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και βιομεθανίου θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου έως το 2030, αναφέρεται στο προσχέδιο.