Στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης οδηγούνται με την αυτόφωρη διαδικασία οι δύο συλληφθέντες από τα χθεσινά επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με αφορμή αντιδράσεις φοιτητών και εξωπανεπιστημιακών που εναντιώνονται στην παρουσία αστυνομικών δυνάμεων εντός του Ιδρύματος για την περιφρούρηση έργου κατασκευής βιβλιοθήκης σε χώρο που επί σειρά ετών τελούσε υπό κατάληψη και ήταν γνωστός ως «στέκι του Βιολογικού».
Οι συλληφθέντες είναι ένας 24χρονος κι ένας 48χρονος, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία από την αστυνομία, κατά περίπτωση, για διατάραξη κοινής ειρήνης, βία κατά υπαλλήλων, απείθεια, απόπειρα σωματικής βλάβης κ.ά. Ο πρώτος είχε προσαχθεί μπροστά από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, ενώ ο δεύτερος σε νέο γύρο έντασης που ξέσπασε λίγη ώρα αργότερα έξω από το Κτίριο Διοίκησης του Ιδρύματος.
Παράσταση διαμαρτυρίας με αφορμή τις συλλήψεις έχουν προγραμματίσει συλλογικότητες μπροστά από τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια
Σε ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης επισημαίνεται ότι “μεσημβρινές ώρες (10-05-2022) και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη αστυνομικά μέτρα για την περιφρούρηση οικοδομικών εργασιών σε ισόγειο χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με πέτρες και άλλα αντικείμενα”.
“Προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση των ενδεδειγμένων μέσων και τεχνικών. Συνελήφθησαν δύο άτομα, ενώ προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Την ανεύρεση και τιμωρία των δραστών των καταστροφών στο ΑΠΘ ζητεί η Σύγκλητος
Την ανεύρεση και τιμωρία των δραστών που διέρρηξαν τα ξημερώματα της 7ης Μαΐου τον ισόγειο χώρο του Κτιρίου Βιολογίας και ισοπέδωσαν ότι είχε κατασκευαστεί στην πρώτη φάση των εργασιών δημιουργίας της νέας ενοποιημένης βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών, ζητεί η Σύγκλητος του ΑΠΘ στην ομόφωνη απόφαση που κατέληξε, σε συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την άμεση δρομολόγηση της αποκατάστασης των ζημιών και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης του έργου.