Ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας δεν εξελίχθηκε όπως περίμεναν οι υπεύθυνοι λήψεως αποφάσεων του Κρεμλίνου. Ο ουκρανικός λαός αντιστάθηκε και εξακολουθεί να ανθίσταται πολύ πιο αποφασιστικά από ό,τι είχε προβλέψει η Μόσχα, αλλά και η Δύση. Πλέον, ο Πρόεδρος Πούτιν καταφεύγει στα πυρηνικά, ως απειλή για δυνητική τους χρήση.
Οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία έχουν αποκαλύψει ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας μοιάζει διαρκώς και περισσότερο με χάρτινη τίγρη. Ενώ πριν από την εισβολή αναμενόταν η συντριβή των ουκρανικών στρατευμάτων, οι δυνάμεις του Πούτιν αποδείχθηκαν στην πράξη ότι στερούνται εμπειρίας, κινήτρων, εφοδιασμού και, ενίοτε, καθοδήγησης. Οι προσπάθειές τους απέτυχαν στο έδαφος του Κιέβου και οι στρατιωτικές δυνάμεις στο νότο και στα ανατολικά του ουκρανικού εδάφους δεν κατόρθωσαν να εκπληρώσουν τους στόχους τους.
Οι εξελίξεις αυτές δεν αίρουν το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός είχε, κατά το παρελθόν, αξιοπρόσεκτη αποτρεπτική ισχύ, αλλά ο τρέχων πόλεμος την Ουκρανία ήρθε να βάλει τέλος σε αυτές τις αναλύσεις.
Κατά λογική προέκταση, λοιπόν, αυτό που έχει απομείνει, ως δυνατό χαρτί, στη Μόσχα είναι το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Η Ρωσία διαθέτει περίπου έξι χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές. Από αυτές περίπου το ένα τέταρτο είναι αναπτυγμένες και έτοιμες για χρήση, ενώ δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα αρκετά περιορισμένο ποσοστό του μεγέθους του πυρηνικού αποθέματος που διέθετε η Σοβιετική Ένωση κατά την περίοδο της αίγλης της.
Με αυτά τα δυσάρεστα για το Κρεμλίνο δεδομένα, η κρατική ρωσική τηλεόραση πληροφορεί τους Ρώσους πολίτες ότι ο Πούτιν θα προτιμούσε ακόμη και να κάνει χρήση πυρηνικής ενέργειας παρά να αποδεχθεί την διαγραφόμενη ήττα του στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν τονίζει, από την πλευρά του, ότι «τα άσκοπα σχόλια για τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι ανεύθυνα». Οι έρευνες κοινής γνώμης, που διενεργούνται τόσο στην Ρωσία όσο και στην Δύση καταγράφουν μια ευρεία ανησυχία για πιθανή χρήση πυρηνικών. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τον Πούτιν να ομιλεί περί του πυρηνικού ενδεχομένου, γιατί, απλώς, δεν έχει κάτι πραγματικά νέο να καταθέσει στο τραπέζι της διεθνούς κοινότητας.
Βέβαια, η απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων και η χρήση τους στον πόλεμο είναι δύο διαφορετικά μεγέθη. Ο Πούτιν κάνει, πλέον, λόγο για «συνέπειες που δεν έχετε δει ποτέ», ως προς την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά γνωρίζει άριστα ότι, σε περίπτωση χρήσης πυρηνικών όπλων, οι συνέπειες θα είναι αμφίδρομες. Και τούτο, διότι οι παλιές παράμετροι του πυρηνικού πολέμου δεν έχουν αλλάξει: οι ΗΠΑ είναι επίσης μια πυρηνική δύναμη, με πυρηνική ισχύ τουλάχιστον εξίσου θανατηφόρα με αυτήν της Ρωσίας τη Ρωσία και, συνεπώς, οποιαδήποτε στρατηγική πυρηνική επίθεση στις ΗΠΑ ή σε σύμμαχο χώρα στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα σήμαινε μια άμεση, καταστροφική αντεπίθεση.
Εκτός κι αν, κάτι που είναι πια εξαιρετικά πιθανό, ο Πούτιν επαναλαμβάνει την τακτική των τελευταίων εβδομάδων: την εκτόξευση λεκτικών απειλών.