Ακόμα ένα ρεκόρ έσπασε η τιμή της βενζίνης, όπου η τιμή του λίτρου έφτασε πάνω τα 2,10 λεπτά και αυτό αναγκάζει τους πολίτες να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Η Αττική έχει την πιο “φθηνή” βενζίνΗη, καθώς αγγίζει τα 2,15 λεπτά, ενώ στην Περιφέρεια και ειδικά στη νησιωτική Ελλάδα οι τιμές είναι πλέον… φωτιά
Απλησίαστες οι τιμές καυσίμων σε Περιφέρεια και νησιά
Στις Κυκλάδες η μέση τιμή η τιμή «σκαρφάλωσε» στα 2,349 ευρώ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Καυσίμων κι αν «σκαλίσει» κανείς τα στοιχεία ανά νησί και δήμο, θα διαπιστώσει ότι η φτηνότερη τιμή εντοπίζεται στη Νάξο με 2,239 ευρώ και η ακριβότερη στην Αμοργό με 2,6 ευρώ, η οποία είναι και η υψηλότερη σε όλη την Ελλάδα. Φυσικά το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις Κυκλάδες, καθώς φωτιά και λάβρα είναι οι τιμές στα Δωδεκάνησα (2,291 ευρώ), σε Κέρκυρα- Κεφαλλονιά (2,214 ευρώ), στη Λευκάδα (2,217 ευρώ), στην Κρήτη (2,21- 2,22 ευρώ), ακόμα και στην Ευρυτανία (2,264 ευρώ).
Αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις σ
Η σημερινή ημέρα θα είναι μάλιστα πιο δύσκολη για τους οδηγούς, καθώς σύμφωνα με τους πρατηριούχους, οι νέες παραλαβές αμόλυβδης θα είναι ακόμα πιο «τσουχτερές». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο site της η ΠΟΠΕΚ, «με κάθε επιφύλαξη, την Τρίτη 10 Μαΐου, αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στη χονδρική τιμή διυλιστηρίου για τις νέες παραγγελίες στις βενζίνες, μειώσεις στο πετρέλαιο κίνησης ΒΙΟ και αύξηση στο υγραέριο κίνησης».
Οι «εκρηκτικές» τιμές βενζίνης-πετρελαίου «ροκανίζουν» το Fuel Pass
Σε κάθε περίπτωση, ο καλπασμός της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και η πίεση στις λιανικές τιμές της βενζίνης, «ροκανίζουν» την επιδότηση, που «τρέχει» ως το τέλος Ιουνίου. Στις 26 Απριλίου, που άνοιξε η πλατφόρμα για το Fuel Pass, η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά ήταν 2,075 ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα αυξήθηκε πάνω από 9 λεπτά το λίτρο, «ψαλιδίζοντας» την επιδότηση των 22 λεπτών ανά λίτρο.
Ανατρέχοντας στα στοιχεία της Eurostat, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021, όπου καταγράφηκαν οι πρώτες σημαντικές μηνιαίες αυξήσεις στα καύσιμα ως απόρροια της ανόδου της διεθνούς τιμής, η επόμενη μεγάλη αύξηση καταγράφεται τον Οκτώβριο του 2021, ενώ από τις αρχές του έτους και ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι τιμές ανεβαίνουν σταθερά.