Μία πολύ σημαντική συνάντηση είχε ο Γάλλος Πρόεδρος με τον Κινέζο ομόλογο του. Μάλιστα, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «συμφώνησε για τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάπαυσης του πυρός» στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας διάρκειας 90 λεπτών με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων σε δήλωση την Τρίτη.
«Οι δύο αρχηγοί κρατών επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας και συμφώνησαν για τον επείγοντα χαρακτήρα της επίτευξης κατάπαυσης του πυρός», σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Όλες οι προσπάθειες για παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης στον ουκρανικό πληθυσμό θα πρέπει επίσης να υποστηριχθούν», πρόσθεσε.
Τουλάχιστον 3.000 ασθενείς πέθαναν από έλλειψη ιατρικής φροντίδας
Ο αριθμός των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους λόγω αδυναμίας πρόσβασης σε φάρμακα και νοσοκομεία είναι περίπου ίσος με τον επίσημο απολογισμό των νεκρών αμάχων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τουλάχιστον 3.000 Ουκρανοί πέθαναν λόγω έλλειψης φροντίδας για χρόνια νοσήματα, δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, σε συνάντηση των 53 χωρών-μελών του οργανισμού στην Κοπεγχάγη.
«Το 40% των νοικοκυριών έχουν τουλάχιστον ένα μέλος με ανάγκη χρόνιας φροντίδας την οποία δεν μπορούν πια να βρουν. Το αποτέλεσμα εκτιμάται ότι ήταν τουλάχιστον 3.000 πρόωροι θάνατοι που μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί» ανέφερε ο Κλούγκε σύμφωνα με το Reuters. Ο αριθμός αυτός είναι συγκρίσιμος με τους 3.381 αμάχους που σκοτώθηκαν σε εχθροπραξίες σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του ΟΗΕ, ο οποίος πάντως διευκρίνισε την Τρίτη πως ο πραγματικός απολογισμός πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Μέχρι σήμερα ο ΠΟΥ έχει τεκμηριώσει περίπου 200 επιθέσεις σε ουκρανικές υποδομές υγείας και πλέον ελάχιστα νοσοκομεία λειτουργούν, είπε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ. Αξιωματούχοι του ΠΟΥ ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι συλλέγουν στοιχεία για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Στη συνάντηση της Κοπεγχάγης, οι χώρες-μέλη του ΠΟΥ θα εξετάσουν τη λήψη μέτρων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου ενδεχόμενου κλεισίματος του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ στη Μόσχα.
Η Ρωσία, μέλος του οργανισμού, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της: «Πιστεύουμε ότι, στην αντιμετώπιση του ζητήματος της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία, πρέπει να καθοδηγείται αυστηρά από τις προβλέψεις του Συντάγματός του, να περιοριστεί στο εύρος της αποστολής του και να μην πολιτικοποιεί τη συνεργασία στο πεδίο της υγείας» δήλωσε ο ρώσος απεσταλμένος Αντρέι Πλουτνίτσκι. Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι προσπάθειες αναστολής της Ρωσίας ως χώρας-μέλους του ΠΟΥ σταμάτησαν λόγω νομικών ζητημάτων, αν και εντός του μήνα θα επιδιωχθεί το πάγωμα της δυνατότητας ψήφου της Μόσχας.