Ξεκίνησε σήμερα [1/5] η λειτουργία της πλατφόρμας για την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου εισόδου στο Φαράγγι της Σαμαριάς, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο φορέας διαχείρισης του Φαραγγιού.
Η έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου γίνεται μέσα από την ιστοσελίδα https://samaria-tickets.necca.gov.gr/checkout. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι προσωπικό και ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη ημέρα για την οποία έχει εκδοθεί.
Εκτός από το ηλεκτρονικό εισιτήριο, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα προμήθειας εισιτηρίου και από τις δύο εισόδους του φαραγγιού (Ξυλόσκαλο Ομαλού και Αγία Ρουμέλη), κατά την άφιξή τους εκεί, με μετρητά ή με τη χρήση χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας.
Η βασική τιμή του εισιτηρίου εισόδου είναι στα 5 ευρώ, ωστόσο υπάρχουν και ειδικές τιμές για παιδιά και οργανωμένες ομάδες επισκεπτών.
Εγκαινιάστηκε το πρώτο φυσικό βοτανικό μονοπάτι
Τα εγκαίνια του πρώτου στην Κρήτη φυσικού βοτανικού μονοπατιού πραγματοποιήθηκαν στο Καβούσι Ιεράπετρας. Πρόκειται για ένα «Φράγκικο» μονοπάτι Ενετικής περιόδου το οποίο έχει ενισχυθεί και αναβαθμιστεί χάρη στην ελληνογαλλική αδελφοποίηση της κοινότητας Καβουσίου και που ανοίγει «γέφυρες», με νέα δεδομένα στην οργανωμένη επισκεψιμότητα Ελλήνων και ξένων στην περιοχή.
Είναι μια βοτανική διαδρομή πάνω στο εντυπωσιακό φαράγγι του «Μέσωνα» που έφτιαξαν ο Σύλλογος Αλσατία-Κρήτη με το δήμαρχο του αλσατικού χωριού Stutzheim-Offenheim που έχει αδελφοποιηθεί με το Καβούσι.
Τα εγκαίνια έγιναν σε συνδιοργάνωση της Κοινότητας Καβουσίου, του συλλόγου Αλσατία-Κρήτη, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ιεράπετρας, του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου κ.ά.
Εμπνευστής και πρωτεργάτης της αναβάθμισης του πρώτου στην Κρήτη φυσικού βοτανικού μονοπατιού είναι ο Γάλλος φιλέλληνας, λάτρης της Κρήτης καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών Ζαν Κλοντ Σβέντεμαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Ο Γάλλος καθηγητής που έχει σπίτι στην Κρήτη και έρχεται συνεχόμενα στο νησί 40 χρόνια, είναι πρόεδρος του συλλόγου Αλσατία-Κρήτη και εκείνος συνεργάστηκε για την ενίσχυση και ανάδειξη του βοτανικού μονοπατιού με τους τοπικούς φορείς, αυτοδιοίκηση, βοτανολόγους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, αλλά και φορείς από την Αλσατία.
Όπως αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες, το σπάνιο φυσικό βοτανικό μονοπάτι το πρώτο στην Κρήτη, στη διαδρομή του στο φαράγγι 3 χιλιομέτρων έχουν καταγραφεί/σημανθεί και κωδικοποιηθεί σε 48 πινακίδες τα 80 και πλέον είδη βοτάνων της περιοχής που τα περισσότερα είναι ενδημικά/θεραπευτικά.
Οι επισκέπτες/περιπατητές Έλληνες και ξένοι έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν την όμορφη φύση και να ενημερώνονται από τις πινακίδες για την ταυτότητα των φυτών/βοτάνων, λουλουδιών καθώς η απεικόνιση με τις πληροφορίες είναι στην ελληνική, γαλλική και αγγλική γραφή.
Σε αυτό, όπως αναφέρθηκε, υπήρξε συνεργασία με βοτανολόγους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ στη συνέχεια ζητήθηκε από Γάλλο βοτανολόγο και μεταφραστή καθώς και μαθητές από λύκειο του Στρασβούργου να παράξουν ένα φυλλάδιο που παρουσιάζει το μονοπάτι και 48 από τα πιο ευδιάκριτα λουλούδια του, μια ιστοσελίδα (https://sentierbotaniquekavousi.com) με την ιστορία του μονοπατιού και του καναλιού, με την περιγραφή τού έργου και κάθε βοτάνου/λουλουδιού.