Επίσκεψη με ιδιαίτερο συμβολισμό πραγματοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος στη Γερμανία.
Ανήμερα της 9ης Μαΐου Ημέρα της Ευρώπης, και λίγο μετά την επανεκλογή του στο πρώτο διεθνές ταξίδι του, ο Εμάνουελ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς έστειλαν μήνυμα ενότητας αλλά και στενού συντονισμού των επόμενων κινήσεων τους ως προς τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία.
Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν από κοινού οι δύο ηγέτες, ο Γερμανός καγκελάριος σημείωσε ότι η καλή συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας είναι σημαντική και οι δύο χώρες «συνεργάζονται καλά για να συνεργαστεί καλά η Ευρώπη»
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ξεσπούσε με αποτέλεσμα «χιλιάδες άνθρωποι να ζουν τον θάνατο και την καταστροφή». «Έχουμε βιώσει μια καμπή στην ιστορία», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο Μακρόν ευχαρίστησε τον καγκελάριο Σολτς και είπε ότι θα δημιουργήσουν μια Ευρώπη που είναι πιο δυνατή και έτοιμη να αντιμετωπίσει «μεγάλες προκλήσεις», όπως η ψηφιοποίηση, η προστασία του περιβάλλοντος και όλες οι άλλες προκλήσεις.
Πρόσθεσε ότι η Γερμανία διαδραματίζει δομικό και ζωτικό ρόλο σε όλα αυτά τα θέματα και καταβάλλει προσπάθειες για να σταματήσει ο πόλεμος.
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία και να σταθούμε πλάι-πλάι με την Ουκρανία προστατεύοντας παράλληλα τους πολίτες μας», τόνισε.
Νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Υπογράμμισε δε ότι θα αυξήσουν τις νέες κυρώσεις, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας. «Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας», κατέληξε.
Πριν τη συνάντηση Σολτς – Μακρόν στο Βερολίνο είχε κυκλοφορήσει το σενάριο μίας κοινής επίσκεψης των δύο ηγετών στο Κίεβο, μετά και την ανοιχτή πρόσκληση Ζελένσκι στην ηγεσία της γερμανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του Γερμανού προέδρου.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά το Στρασβούργο, ανέπτυξε και στο Βερολίνο την πρότασή για έναν «νέο, ευρωπαϊκό, πολιτικό χώρο». Η πρόταση αφορά ιδίως την Ουκρανία και άλλες χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, αλλά θέλουν να συνδεθούν με την Ε,Ε αλλά όχι τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που βρίσκονται σε ενταξιακή πορεία. «Δεν πρέπει να σταματήσουμε αυτά που ξεκινήσαμε», είπε ο Σολτς. Το επανέλαβε και ο Εμανουέλ Μακρόν που ήταν αρνητικός στο παρελθόν στην ένταξη νέων μελών. Η γαλλική προεδρία της ΕΕ από κοινού με τη Γερμανία θα οργανώσουν τη διάσκεψη κορυφής της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πριν το Συμβούλιο του Ιουνίου.
Συναινετικός εμφανίστηκε ο Γερμανός καγκελάριος και στις άλλες προτάσεις του Γάλλου προέδρου για τις θεσμικές αλλαγές στην ΕΕ. «Δεν θα είμαστε εμείς που θα τις εμποδίσουμε», είπε ο Σολτς. Ωστόσο οι αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ που προτείνει ο Μακρόν είναι χρονοβόρα με αβέβαιη έκβαση. «Μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και χωρίς αλλαγές συνθηκών», είπε ο Γερμανός καγκελάριος, «οι αποφάσεις πλειοψηφίας είναι σημαντικές για μένα», συμπλήρωσε.