Με την αλλαγή της δικαιοσύνης και τον κρατικό μηχανισμό της δημόσιας διοίκησης άνοιξε την ομιλία του στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, όπου επεσήμανε πως: «Η δικαιοσύνη αλλάζει και μαζί της αλλάζει η χώρα, ο κρατικός μηχανισμός και η δημόσια διοίκηση».
«Τον Ιούλιο του 2019 οι πολίτες μάς ανέθεσαν μία δύσκολη αποστολή να αλλάξουμε το κράτος. Αναλάβαμε τη δέσμευση να επιχειρήσουμε χωρίς φόβο για τις αναγκαίες τομές», σημείωσε.
Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις επιλογές της κυβέρνησης στην ηγεσία της δικαιοσύνης, στην ευθυγράμμιση της νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή έννομη τάξη, στα εξωδικαστικά εργαλεία για την αποφόρτιση της δικαιοσύνης, στη σύσταση ειδικών τμημάτων, στην αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στην υιοθέτηση νέου κώδικα δικαστικών υπαλλήλων.
«Η κοινή μας προσπάθεια παράγει ήδη αποτελέσματα που καταγράφονται σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις. Το επίπεδο αντίληψης για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης έχει αυξηθεί σε επίπεδα πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η αρχή του κράτους δικαίου ισχυροποιείται», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:
«Όσα κατέκτησε η ελληνική δικαιοσύνη τα τελευταία δύο χρόνια δεν συνιστούν δικαιολογία εφησυχασμού αλλά πρέπει να γίνουν εφαλτήριο για ταχύτερα βήματα».
Διαβάστε ένα απόσπασμα από την ομιλία του:
“Και να αλλάξουμε ριζικά το Κράτος, εγκαθιδρύοντας μια φιλική προς τον πολίτη Δημόσια Διοίκηση.
Αναλάβαμε τη δέσμευση να επιχειρήσουμε, χωρίς φόβο, τις αναγκαίες τομές, που έχουν ανάγκη οι θεσμοί της χώρας, με σεβασμό στην Αρχή του Κράτους Δικαίου και της ανεξαρτησίας της ελληνικής δικαιοσύνης. Έκτοτε έγιναν πολλά.
Όλες οι επιλογές της κυβέρνησης για την ηγεσία της δικαιοσύνης βασίστηκαν πιστά στο ύψιστο κριτήριο, αυτό της εμπειρίας των δικαστικών λειτουργών. Η ενσωμάτωση Κοινοτικών Οδηγιών, που καθυστερούσε για χρόνια, επιταχύνθηκε, ώστε να ευθυγραμμιστεί η εθνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή έννομη τάξη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, για την έγκαιρη και ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στον νεοσύστατο θεσμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Θεσπίστηκαν νέα εξωδικαστικά εργαλεία για την αποφόρτιση της δικαιοσύνης. Η διαμεσολάβηση γίνεται σταδιακά η συνειδητή, εύκολη, μη δαπανηρή επιλογή των διαδίκων για αστικές και εμπορικές διαφορές. Ιδρύθηκε η κατεύθυνση Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστών, εξισώνοντας το κύρος της εκπαίδευσης των Ειρηνοδικών με τους Δικαστές και Εισαγγελείς. Νομοθετήθηκε η σύσταση των Ειδικών Τμημάτων για την εκδίκαση υποθέσεων με έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα, που μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στα Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης Δημιουργήσαμε ένα ευέλικτο -αλλά χωρίς εκπτώσεις για τους αδύναμους συμπολίτες μας- πλαίσιο, για την απαλλαγή της δικαιοσύνης και της οικονομίας από τον βρόγχο των 50.000 υποθέσεων του Ν. Κατσέλη”.