Κόσμος

Σιβηρία: Ανεξέλεγκτες φωτιές σε κτήρια – Τουλάχιστον πέντε νεκροί

Σιβηρία: Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στην περιοχή Κρασνογιάρσκ, που βρίσκεται στην ανατολική Σιβηρία, έχουν καταστρέψει κοντά στα 200 κτίρια

Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στην περιοχή Κρασνογιάρσκ, που βρίσκεται στην ανατολική Σιβηρία, έχουν καταστρέψει κοντά στα 200 κτίρια, ενώ 5 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, όπως έγινε γνωστό από τις Αρχές της περιοχές, οι οποίες κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πληγείσες περιοχές.

«Η φωτιά επεκτείνεται σε περισσότερες από 16 κατοικημένες ζώνες, περίπου 200 κτίρια, πολλά εργοστάσια ξυλείας, ένας παιδικός σταθμός καίγονται, υπάρχουν ήδη νεκροί», ανέφερε το υπουργείο Έκτακτων Καταστάσεων αυτής της περιοχής στο Telegram.

Προς το παρόν, έχουν καταμετρηθεί πέντε νεκροί. Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «δύσκολη», οι αρχές κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 300 πυροσβέστες και πάνω από 90 οχήματα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών.

«Η επιχείρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων περιπλέκεται από τις μετεωρολογικές συνθήκες, θυελλώδεις άνεμοι επιταχύνουν την εξάπλωση των πυρκαγιών και εμποδίζουν την κατάσβεση», συμπλήρωσε το τοπικό υπουργείο.

Γιακούτσκ: Η πόλη της Σιβηρίας που ζει στους -60C

Το Γιακούτσκ βρίσκεται στη Σιβηρία και με πληθυσμό περίπου 330.000 ανθρώπους θεωρείται μία από τις πιο κρύες πόλεις στον κόσμο.

Η Σιβηρία αποτελεί από τις πιο κρύες και πιο αραιοκατοικημένες περιοχές του κόσμου και το Γιακούτσκ βρίσκεται στη μέση αυτής της τεράστιας περιοχής φιλοξενώντας περίπου 336.200 ανθρώπους. Πολλοί από τους κατοίκους εργάζονται για την Alrosa, μια εταιρεία που διαχειρίζεται ένα ορυχείο διαμαντιών στην πόλη.

Οι θερμοκρασίες στο Γιακούτσκ έχουν φτάσει τους μείον 60 βαθμούς Κελσίου. Μερικοί κάτοικοι επιμένουν ότι έχουν βιώσει πολύ πιο κρύες μέρες, αλλά δεν μπόρεσαν να το επαληθεύσουν επειδή «το θερμόμετρο δείχνει μόνο μέχρι τους μείον 63 βαθμούς».

Ωστόσο, ενώ το Γιακούτσκ είναι η πιο κρύα πόλη, υπάρχουν άλλα, λιγότερο πυκνοκατοικημένα μέρη που είναι ακόμα πιο παγωμένα.

Πιο παγωμένοι αλλά και πιο αραιοκατοικημένοι τόποι

Το Οϊμιάκον, ένας ρωσικός οικισμός περίπου 500 κατοίκων, έφτασε σε παγετό τους μείον 71,2 βαθμούς Κελσίου το 1924. Παραδόξως, το Γιακούτσκ και το Οϊμιάκον δεν είναι κοντά το ένα στο άλλο. Βρίσκονται σε απόσταση 928 χιλιόμετρα και η διαδρομή διαρκεί περίπου 21 ώρες.

Η Σιβηρία, όπως σημειώνει η Lifo, είναι τόσο παγωμένη, λόγω ενός «συνδυασμού μεγάλου γεωγραφικού πλάτους και μιας τόσο μεγάλης χερσαίας μάζας», δήλωσε ο Άλεξ ΝτεΚαρία, καθηγητής μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Millersville στην Πενσυλβάνια. Στην περίπτωση της Σιβηρίας, το χιόνι και η κάλυψη πάγου παίζουν επίσης ρόλο, καθώς βοηθούν στη διατήρηση του κρύου αντανακλώντας την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα.