Κόσμος

Κύπρος: Πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ

Κύπρος: οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία πλήρους άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία

Σε μια περίοδο κατά την οποία η Λευκωσία παρακολουθεί τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας να βελτιώνονται με μεγάλη ταχύτητα, προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία το μήνυμα που φτάνει από την Ουάσιγκτον ότι το ρολόι μετρά αντίστροφα για τερματισμό του εμπάργκο που βρίσκεται σε εφαρμογή για τέσσερις και πλέον δεκαετίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, στη διάρκεια συνέντευξής του στο ΡΙΚ, αποκάλυψε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία πλήρους άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, από την ενημέρωση που έτυχε από την πρέσβη των ΗΠΑ αυτό που ο ίδιος εκτιμά είναι πως σε εννέα με δώδεκα μήνες το εμπάργκο όπλων θα αρθεί.

Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι από το 2023 τερματίζονται οι όποιες απαγορεύσεις είχαν επιβληθεί στην Κύπρο για απόκτηση αμερικανικών όπλων. Το εμπάργκο είχε συνδεθεί με την τουρκική εισβολή του 1974, ωστόσο στη συνέχεια το τίμημα το πλήρωσε η Κύπρος. Επιβλήθηκε το 1974 εξ αφορμής της τουρκικής εισβολής σε βάρος της Κύπρου. Το 1978 μετά από μια αναίτια απόφαση της κυβέρνησης Κάρτερ το εμπάργκο κατά της Τουρκίας είχε αρθεί πλήρως, ενώ συνεχίζονταν οι απαγορεύσεις κατά της Κύπρου. Από το 1987 οι ΗΠΑ αποφάσισαν απαγόρευση οποιασδήποτε προμήθειας στρατιωτικού υλικού στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η συνεργασία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες της φάσεις.

Ιδιαίτερα οφέλη αποκομίζει η Αθήνα από την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, καθώς τα προηγούμενα χρόνια έμενε θεατής μπροστά στην αμερικανο-τουρκική στρατιωτική συνεργασία. Ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων βρίσκεται το σχέδιο νόμου για τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ.

Με το προς κύρωση πρωτόκολλο, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, επιδιώκονται η επιβεβαίωση της δέσμευσης για εμβάθυνση και περαιτέρω επέκταση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας των μερών και της κοινής αφοσίωσης στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής προόδου.

Σε επιστολή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, τον περασμένο Οκτώβρη, αναφερόταν πως η επικαιροποιημένη συμφωνία «εκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ και καταδεικνύει προδήλως τη σταθερή απόφαση των δύο χωρών να περιφρουρήσουν και να προστατέψουν αμοιβαίως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης».