Κατά την διάρκεια της Τρίτης, επιχειρήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων από το Αζοφστάλ. Χθες (03/05) έφτασε στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, μια ομάδα περίπου 100-150 ανθρώπων έπειτα από ένα ταξίδι δύο ημερών. Η Ουκρανία επιμένει ότι κανένας δεν θα μείνει πίσω στο πεδίο της μάχης.
Οι ιστορίες και οι περιγραφές αυτών των τρομοκρατημένων και εξαντλημένων Ουκρανών, όπως τις κατέγραψε το τάγμα Αζόφ και μεταφέρει η Daily Mail, συγκλονίζουν. «Στο υπόγειο ήταν πάνω από 10 παιδιά ηλικίας 10 με 12 ετών», είπε μια γυναίκα που πρόσθεσε ότι το υπόγειο καταφύγιο από τις βόμβες μόλις που άντεχε. Φαντάζεστε την ψυχολογική κατάσταση των παιδιών σε αυτό το περιβάλλον, πρόσθεσε.
«Ξυπνάς το πρωί και κλαις, κλαις και το απόγευμα. Δεν έχω πού να πάω, όλα έχουν καταστραφεί»
Από τους βομβαρδισμούς δεν μπορούσαμε να ξεμυτίσουμε, λέει ένας άνδρας με μωρό στα χέρια. Την επικίνδυνη καθημερινότητα της κατάστασης στην Μαριούπολη περιγράφει αυτή η γυναίκα: «Ξυπνάς το πρωί και κλαις, κλαις και το απόγευμα. Δεν έχω πού να πάω, όλα έχουν καταστραφεί».
Αλλοι διασωθέντες φοβούνταν ότι κάτι θα γίνει και θα τους στείλουν και αυτούς βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια, όπως συνέβη με χιλιάδες άλλους. Υπάρχουν μάλιστα αναφορές ότι Ουκρανοί έχουν σταλεί μέχρι και στα βάθη στης Σιβηρίας, χωρίς να είναι σαφές γιατί επιλέχθηκε από τη Ρωσία μια εκτόπιση σε τόσο μακρινή απόσταση.
«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα μεταφερθούν οι άμαχοι [ενν. από το Azovstal] στη Ζαπορίζια», λένε άλλοι διασωθέντες μεταφέροντας τους φόβους και άλλων αμάχων. Αλλά, ακόμη και αν εξασφάλισαν τη σωτηρία μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τα ουκρανικά εδάφη, η διαδρομή αποδείχθηκε το ίδιο σκληρή.
«Δεν υπάρχει πια Μαριούπολη»
Πολλοί έβαλαν τα κλάματα βλέποντας την καταστροφή στη χώρα τους. «Δεν υπάρχει πια Μαριούπολη, κάποιος πρέπει να την ξαναχτίσει και θα χρειαστεί εκατομμύρια τόνους χρυσάφι», είπε ένας άνδρας από τη Μαριούπολη που κατάφερε να φτάσει με τα παιδιά του στη Ζαπορίζια.
Εν τω μεταξύ, οι μάχες στο εργοστάσιο Azovstal συνεχίζονται, με τη Ρωσία να επιδιώκει την πλήρη κατάληψή του. Η πολιορκία συνεχίζεται από τη ξηρά με βαρύ οπλισμό και θωρακισμένα οχήματα, όπως και πολυάριθμους στρατιώτες, αλλά και από τη θάλασσα, κοντά στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου.
Εκτιμάται ότι 1.000 άμαχοι και περίπου 2.000 στρατιώτες ήταν μέσα στις εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της πολιορκίας.