Άποψη

Πολιτικό…βραχυκύκλωμα!

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι η άρτι κατατεθείσα επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Πρωθυπουργό, με θέμα τη ΔΕΗ, αναμένεται να…αναβαθμίσει την πολιτική κόντρα στο μέγιστο βαθμό

Την προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο δημοσκοπικό έδαφος, αλλά και την πρόθεσή του να αξιοποιήσει, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τη δυσφορία των πολιτών για την ενεργειακή έκρηξη, επιχειρεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, μόλις…χτύπησε το κουδούνι στα σχολεία και επέστρεψαν όλοι στους κανονικούς ρυθμούς μετά την εορταστική ραστώνη, έριξε…επικοινωνιακή χειροβομβίδα, καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό με θέμα: «Προκλητικό πάρτι “golden boys” της ΔΕΗ, με υπέρογκα μπόνους και καταγγελίες για χειραγώγηση μετοχών, τη στιγμή που η ενεργειακή πολιτική της εταιρείας βυθίζει στην εξαθλίωση τους πολίτες και στην ενεργειακή ανασφάλεια τη χώρα»…

Αναμενόμενη

Η κίνηση ήταν αναμενόμενη από την Κυβέρνηση. Αλλά, μάλλον αποτυχημένη εν τω γεννάσθαι, αν κρίνει κάποιος από τις παραδοχές που περιέχονται στην τρισέλιδη ερώτηση. Για να είμαστε ακριβείς, το Μέγαρο Μαξίμου ανέμενε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με κάποιο τρόπο θα επιχειρούσε να αξιοποιήσει πολιτικά την κρίση. Και όντως με αυτήν την ερώτηση η αγωνία της καθημερινότητας των πολιτών μετατρέπεται σε λαϊκό παραπολιτικό/σκανδαλοθηρικό ανάγνωσμα. Αντιπαρερχόμενος κάποιος τις γενικολογίες, τους αφορισμούς και τα δημαγωγικά άλματα λογικής  που περιέχονται στη ερώτηση και εστιάσει στα επιχειρήματα  θα διαπιστώσει ότι εύκολα καταρρίπτονται. Πλην όμως πολύ εύκολα γίνονται εύπεπτα και καταναλώνονται από την κοινή γνώμη καθώς ικανοποιεί το θυμικό και την οργή της συνδυάζοντας ανόμοια και άσχετα πράγματα μεταξύ τους: από… υπέρογκες αμοιβές που καλύπτονται από μια αχλή σκανδάλου, μέχρι αόριστες διαπιστώσεις για την ενεργειακή έκρηξη τιμών.

Απορίες

Εντύπωση από μια πρώτη ανάγνωση της ερώτησης  προκαλούν δυο πράγματα:

  • Η απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να «φορτώσει» αναδρομικά δικά του λάθη και παραλείψεις (της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ) στην παρούσα κυβέρνηση, στα χέρια της οποίας «έσκασε» το πρόβλημα…
  • Η στοχοποίηση της ΔΕΗ και η αιδήμονα σιωπή για άλλους παρόχους.

Το πιο πάνω γεγονός αποκτά διπλή σημασία: αφενός διότι ο ΣΥΡΙΖΑ  έφτασε ουσιαστικά τη ΔΕΗ στα όρια της τυπικής πτώχευσης, αφετέρου διότι -μετά την εξυγίανση και ανάπτυξη της εταιρείας- οι παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής ήταν σημαντικές. Σημαντικότερα, όμως αυτών των παρεμβάσεων της ΔΕΗ, είναι τα παράπονα των πολιτών για την τακτική και την τιμολογιακή στρατηγική άλλων παρόχων. Και επ αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην αρθρώνει κουβέντα, πέρα από τη γενικόλογη αναφορά περί υπέρογκων κερδών!

Προβληματισμός

Ως «ειδήμων» στον πολιτικό τακτικισμό, ο Αλέξης Τσίπρας δεν επέλεξε τυχαία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να προβεί σ’ αυτήν την κίνηση. Δεν είναι μόνο η  προφανής προσπάθεια κεφαλαιοποίησης της λαϊκής πίεσης. Εν αναμονή των ανακοινώσεων της Κυβέρνησης για το Εθνικό Σχέδιο και των παρεμβάσεών της, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί…επικοινωνιακό διεμβολισμό.

Την ώρα που η Κυβέρνηση θα ανακοινώνει μέτρα, ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει με την ερώτησή του να «θολώσει» την εικόνα, να δημιουργήσει αμφισβητήσεις, ακόμη-ακόμη και να υποστηρίξει ότι τα μέτρα είτε άργησαν είτε ανακοινώθηκαν κατόπιν των δικών του πιέσεων.

Η σοφιστεία αυτή αποτελεί ήδη αντικείμενο σκέψης στο Μέγαρο Μαξίμου και θα μπει και αυτή στη ζυγαριά προκειμένου να επιλεγεί ο κατάλληλος χρόνος της ανακοίνωσης των μέτρων, έτσι ώστε να απενεργοποιηθεί η επικοινωνιακή νάρκη που θέλει να βάλει η Κουμουνδούρου.

Ισορροπία

Σε κάθε περίπτωση, παρά την αναμενόμενη κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης επί του θέματος, το Μέγαρο Μαξίμου οφείλει με προσοχή να εστιάσει στο τρίπτυχο της αποκατάστασης της ισορροπίας: οικονομικής-καθημερινότητας-πολιτικής. Διότι όλες οι παρεμβάσεις που γίνονται ή πρόκειται να ανακοινωθούν προς την αποκατάσταση ή την προσπάθεια αποκατάστασης αυτών των ισορροπιών θα στοχεύουν . Η οικονομική συνδέεται με την έξοδο από τον πολυετή κύκλο κρίσεων, της καθημερινότητας με την κοινωνική ηρεμία μετά τις κρίσεις της πανδημίας και της ακρίβειας. Και τέλος η πολιτική που αφορά στην προστασία του πολιτικού λόγου και διαλόγου από συμπτώματα και περιστατικά δημαγωγίας τα οποία εύκολα μπορούν να αναπτυχθούν σε μια κοινωνία που είναι κουρασμένη, φοβισμένη και απογοητευμένη από την πορεία των πραγμάτων.

Γι’ αυτό, ακόμη κι αν στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι άνευ περιεχόμενου, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να την αντιμετωπίσουν και ως άνευ σημασίας. Θα λειτουργήσει προληπτικά σε φαινόμενα δημαγωγίας και παραπληροφόρησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο