Στην Όπερα κι εν συνεχεία στ΄αθλητικά λένε: “It ain’t over ‘till the fat lady sings”. H αρχική έκφραση –κι όχι οι μετέπειτα αυθαίρετες εκδοχές της- αναφερόταν στο γεγονός ότι έπρεπε να αποδοθεί η τελευταία εντυπωσιακή άρια –συνήθως από ευτραφή σοπράνο- για να ολοκληρωθεί το έργο.
Πολλές συνέχειες…
Κάπως έτσι το… «έργο» με τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης έχει ακόμη πολλά κεφάλαια για να τελειώσει. Αλλά σίγουρα, η…χοντρή κυρία δεν βγαίνει στο τέλος. Είναι ήδη εδώ και ώρες στη σκηνή. Μόνο που θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες (μην πούμε και μήνες) για να φανεί η απόδοσή της. Όπως συμβαίνει, είναι η αλήθεια, και με άλλες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης. Κάποιοι λένε ότι άργησε η Κυβέρνηση.
Το Μέγαρο Μαξίμου όμως και το κυβερνητικό επιτελείο αντιτείνουν ότι χρειαζόταν εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου, μελέτη επιπτώσεων και προσοχή στη λήψη αποφάσεων, διότι πάντα σοβεί ο κίνδυνος, ένα μέτρο να φανεί καλό στην επικοινωνία, αλλά να αποδειχθεί «νάρκη» στην πορεία της οικονομίας.
Πρώτο μέλημα και οι πυλώνες
Δεν τίθεται ζήτημα ότι η αιχμή των κυβερνητικών παρεμβάσεων είναι το πρόγραμμα για την ακρίβεια, η πρώτη φάση του οποίου ήδη εφαρμόζεται και ετοιμάζεται η δεύτερη και αποφασιστική κίνηση με την ενέργεια.
Παράλληλα, όμως, δυο βασικοί πυλώνες της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του εισοδήματος και η προστασία της εργασίας. Και για τα συγκεκριμένα θέματα, αυτό το διήμερο (χθες και σήμερα) είναι σημαδιακό!
Η αύξηση
Από σήμερα στην Κυβέρνηση λένε ότι υλοποιούν τη βασική πολιτική τους διακήρυξη που είναι: «η στήριξη των εισοδημάτων». Πρόκειται τυπικά για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ το μήνα, από 663 σε 713 ευρώ, ήτοι –όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο-«ουσιαστικά δίνουμε στους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό έναν επιπρόσθετο 15ο μισθό το χρόνο».
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι σε συνδυασμό με την πρώτη δόση του Ιανουαρίου είναι μια αύξηση της τάξης του 9,7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021, πάνω από τον πληθωρισμό. «Είναι μια πολύ σημαντική αύξηση, μια κίνηση στήριξης των χαμηλότερων εισοδημάτων. Ένα μήνυμα ότι η Πολιτεία στέκεται στο πλευρό των χαμηλόμισθων συμπολιτών μας και ένας δίκαιος τρόπος να επιμερίζεται το μέρισμα ανάπτυξης σε όλους τους συμπολίτες μας» λένε και σημειώνουν ότι αυτή η παρέμβαση, πέρα από το μόνιμο χαρακτήρα της, έχει κι ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό: αναλογικά επιφέρει αυξήσεις και στο επίδομα ανεργίας όπως και σε όλη η μισθολογική κλίμακα. Αναμένεται δε ότι τον Ιούνιο θα ακολουθήσει νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
Η άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι «οι συγκεκριμένες πολιτικές αποτελούν σφραγίδες της κοινωνικής μας πολιτικής. Δεν δίνουν λύσεις στις ανάγκες όλων των πολιτών, καταδεικνύουν όμως τη δική μας συστηματική προσπάθεια να κάνουμε το καλύτερο δυνατό στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών που έχει η χώρα».
Εορτασμός με μηνύματα!
Κι αν σήμερα, όντως υπάρχει κάτι χειροπιαστό για να πει η Κυβέρνηση, χθες Πρωτομαγιά ήταν η ευκαιρία για να παρουσιαστούν τόσο από τον Πρωθυπουργό, όσο και από το αρμόδιο υπουργείο, όλα όσα έχουν γίνει και συνθέτουν ένα «δίχτυ» μεγαλύτερη προστασίας για την εργασία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αρμόδιου υπουργείου η ανεργία έχει μειωθεί από 17,2% σε 12,8% (στοιχεία Φεβρουαρίου 2022). Κι αυτό το ποσοστό λένε ότι είναι το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2020.
Παράλληλα, ως θετικές παρεμβάσεις για την εργασία, αξιολογούν τόσο τον τριπλασιασμό του ρυθμού προγραμμάτων επιδοτούμενων θέσεων απασχόλησης, όσο και το νόμο για την προστασία της εργασίας, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πλέον μια από τις 12 χώρες με πλήρη νομική ισότητα ανδρών-γυναικών.
Και η ακρίβεια;
Ο μήνας που ήδη άρχισε είναι κρίσιμος. Και αυτός! Αλλά και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι αναμένει η Κυβέρνηση να αρχίσει η απόδοση όλων των παραπάνω μέτρων. Τα αποτελέσματα των οποίων θα συνδυαστούν αφενός με το δεύτερο και σημαντικό κύμα μέτρων –που αναμένεται τις προσεχείς ημέρες- για την ενεργειακή ακρίβεια, αλλά και την αποτύπωση όσων εφαρμόζονται ήδη. «Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος ήταν ούτως ή άλλως εξ αρχής στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής, κάτι που αποτυπώνεται στην προεκλογική και προγραμματική δέσμευση για μείωση των βαρών» σημειώνουν στην Κυβέρνηση και επισημαίνουν τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις: Οι συνεχείς και μόνιμες ελαφρύνσεις, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% σωρευτικά, η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος, του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα έχουν τονώσει το εισόδημα των νοικοκυριών, τα οποία έχουν αυξημένες ευκαιρίες στην αγορά απασχόλησης καθώς η ανεργία έχει υποχωρήσει σε χαμηλό 12ετίας.
Τέλος, επισημαίνονται, αφενός τα, μέχρι σήμερα, 3,5 δις που διατέθηκαν ως επιδοτήσεις μέρους του αυξημένου ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφετέρου τα 900 εκατ ευρώ τα οποία κατευθύνθηκαν για την ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών, τον πρωτογενή τομέα και για επιδοτήσεις καυσίμων.
Το μήνα Μάιο θα δοκιμαστούν όχι μόνο τα μέτρα που ελήφθησαν, αλλά και οι αντοχές των πολιτών. Κυρίως δε της Οικονομίας, η οποία εν αναμονή των μεγάλων προκλήσεων –επενδυτική βαθμίδα, έξοδο από ενισχυμένη εποπτεία- καλείται να σταθεί όρθια απέναντι στη διεθνή κρίση. Και σε μια Ευρώπη που ακόμη…συζητάει.