Άποψη

Καμπάνα με…4+1 μηνύματα

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr γιατί ο Πρωθυπουργός επέλεξε να…χαριτολογήσει, μιλώντας στο υπουργικό για τη δυνατότητά του να απαλλάξει από τα καθήκοντά τους όσους υπουργούς δεν είναι προσηλωμένοι στο έργο τους.

Το 1987, ο Νίκος Νομικός (στο δίσκο του «Ξέρω ν’ αγαπώ») τραγουδούσε: «Πάλι χτυπάνε καμπάνες για μας/καμπάνες λύπης και όχι χαράς/Κι απόψε λείπεις κι αλλού αγαπάς/άκου, χτυπάνε καμπάνες για μας».Και το τραγούδι είχε τίτλο «Ο τηλεφωνητής».

Ε! Το μόνο που δεν έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν να τραγουδήσει στα μέλη του Υπουργικού, κατά την τελευταία συνεδρίαση. Τις καμπάνες τις χτύπησε. Και –όπως λένε οι πληροφορίες- ήταν η τελευταία φορά…

Διαπιστώσεις

Κι όχι μόνο χτύπησε τις καμπάνες, αλλά –σε αντίθεση με το τραγούδι!- ούτε μήνυμα άφησε στον τηλεφωνητή, ούτε θέλησε να μάθει ποιος και γιατί…λείπει. Κι αν το τραγούδι σ ένα άλλον στίχο λέει «Πάει Σαββατόβραδο, λάθος επιμένω», ο Πρωθυπουργός ξέρει ότι…πάει ένα δύσκολο δίμηνο και θέλει να επιμείνει με όση δύναμη διαθέτει η κυβερνητική πλειοψηφία στην εκπλήρωση των στόχων και υλοποίηση των σχεδίων.

Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και το στενό επιτελείο των συνεργατών του διαπίστωσαν το τελευταίο διάστημα ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο:

  • Υπήρχε διπλή χαλάρωση: σε επίπεδο δραστηριότητας, αλλά και πολιτικής δράσης
  • Λειτουργούσαν με διαφορετικές ταχύτητες Μαξίμου και κάποια Υπουργεία και στελέχη

Πριν λοιπόν μπει η Κυβέρνηση στο κρίσιμο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός φρόντισε, με εμφατικό τρόπο, να χτυπήσει τις καμπάνες. Οι λόγοι πολύ συγκεκριμένοι. Το προφανές είναι ότι ήθελε να κλείσει (για άλλη μια φορά) τα σενάρια πρόωρων εκλογών, που λόγω της εορταστικής ειδησεογραφικής απραξίας αναζωπυρώθηκαν. Αυτό είναι το προφανές, αλλά όχι το μόνο.

Μήνυμα 1: Τέλος η σεναριολογία

Ο Πρωθυπουργός θέλησε να σταματήσει την αναπαραγωγή μιας «θολής» πολιτικής και επικοινωνιακής εικόνας. Είναι σαφές ότι δεν μπορεί εκείνος σε δημόσιες παρεμβάσεις του να μιλάει για εξάντληση της τετραετίας και την ίδια στιγμή στις περιφέρειες ή τις συγκεντρώσεις σε σπίτια, στελέχη της ΝΔ να λένε «άλλες ημερομηνίες». Αφενός και να ήθελε (ή και να θέλει) ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αιφνιδιάσει, υπονομεύεται κάθε στρατηγική με τη διακίνηση σεναρίων. Αφετέρου, μειώνεται η ισχύς της κεντρικής κυβερνητικής δέσμευσης για εξάντληση της τετραετίας, με συνέπεια να δημιουργείται εικόνα αδυναμίας.

Μήνυμα 2: Όλοι μαζί

Λίγο πριν από την εορταστική διακοπή του Πάσχα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. Έδωσε την ευκαιρία και τη δυνατότητα στα μέλη της κυβέρνησης και τους βουλευτές να εκδράμουν στις περιφέρειές τους και να επικοινωνήσουν τη θετική ατζέντα των πεπραγμένων: και δεν ήταν μόνο ο κατώτατος μισθός, αλλά όλο το πλέγμα των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Άρα, με την αναφορά του στο Υπουργικό, ο Πρωθυπουργός «είπε» στους υπουργούς του ότι υπάρχει μια πολιτική που πρέπει και να υπηρετήσουν και να υποστηρίξουν. Άλλωστε, τελευταίως, είτε έχουν αρχίσει και αραιώνουν εμφανίσεις άλλοτε λαλίστατων κυβερνητικών στελεχών, είτε κάποιοι πιο… «κινητικοί» προτρέχουν ανακοινώνοντας κινήσεις που πρόκειται να δημοσιοποιηθούν κεντρικά…

Μήνυμα 3: Σηκώστε μολύβια

Τους τελευταίους μήνες πολλές δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία, οργανισμοί κλπ έχουν μπει σε παρατεταμένη περίοδο…προεκλογικής ραστώνης και αποχής. Ως γνωστόν, στο Δημόσιο, λίγο πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση κατεβαίνουν τα μολύβια και οι περισσότεροι περιμένουν τον…όποιο «επόμενο»: κυβέρνηση, υπουργό, υφυπουργό, γραμματέας, διευθυντή…

Είναι σαφές ότι (όχι μόνο και στο ενδεχόμενο εξάντλησης της τετραετίας, που σημαίνει ότι υπάρχουν δώδεκα μήνες μπροστά μας) το επόμενο διάστημα θα απαιτηθούν γρήγορες και άμεσες παρεμβάσεις τόσο της Κυβέρνησης, όσο και του κρατικού μηχανισμού. Κι αυτέ δεν μπορούν αν οι μηχανές είναι στο… «κράτει»!

Το Μέγαρο Μαξίμου και ενόψει εκλογών, αλλά προηγουμένως μέχρι να οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις του στον τομέα της ενέργειας, θα απαιτήσει έντονη προβολή των πεπραγμένων, αλλά και δημοσιοποίηση μελετημένων σχεδίων για τα επόμενα βήματα σε κάθε τομέα.

Μήνυμα 4: Εντατικοποίηση

Και γι αυτούς τους λόγους, η αναφορά του Πρωθυπουργού ήταν για να επισημανθεί ότι η εντατικοποίηση της κυβερνητικής δουλειάς, είναι προτεραιότητα. Η μάχη του σταυρού όχι μόνο μπορεί να περιμένει, αλλά…περνάει και μέσα από την προβολή των πεπραγμένων και του σχεδίου που υπάρχει. Άλλωστε, δεν πρέπει να μας διαφύγει ότι το μήνυμα που εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός ήταν μεν κυρίως προς Υπουργούς, αλλά δεν αφορούσε μόνος αυτούς. Προφανώς αγγίζει και βουλευτές, ή όσους άλλους θέλουν να διεκδικήσουν εκλογή και σταυρό υπό τη σημαία της ΝΔ: όσα έκανε η Κυβέρνηση και όσες προσδοκίες μπορεί να δημιουργήσει ότι μπορεί να κάνει, θα είναι τα «κλειδιά» για τις επόμενες εκλογές.

Και…+1

Τέλος, με όσα είπε ο Πρωθυπουργός έθεσε και το πλαίσιο εντός του οποίου θα γίνει (αν και όταν γίνει) ο ανασχηματισμός. Την ώρα που –δεν είναι μυστικό- στελέχη της Νδ κυκλοφορούν σενάρια αλλαγών, ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα σε μια άλλη διάσταση: ανασχηματισμός; Ναι! Αλλά θα είναι απαλλαγή όσων δεν μπορούν. Ή δεν θέλουν!

Κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν φαντάζει με ιδανική προίκα για κανέναν ενόψει των επόμενων εκλογών…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο