Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι, από την Ευρώπη μέχρι την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αναμένεται να αντιμετωπίσουν μια επισιτιστική κρίση φέτος λόγω πολλών παραγόντων, τα οποία τροφοδοτούνται και επιδεινώνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η σύγκρουση, στην οποία εμπλέκονται δύο χώρες που παράγουν σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου σιταριού, συνέβαλε στην αύξηση της παγκόσμιας τιμής των σιτηρών κατά 21% σε διάστημα δέκα ημερών. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως η επίμονη ξηρασία στη Βόρεια Αμερική, το υψηλό κόστος των καυσίμων, η εκτίναξη των τιμών των λιπασμάτων και η ανάγκη σίτισης αυξανόμενου αριθμού προσφύγων πολέμου, πρόκειται να συμβάλουν στη δημιουργία επισιτιστικής κρίσης στο 2022.
Ωστόσο, ακόμη και πριν από την στρατιωτική εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο ουκρανικό έδαφος, οι παγκόσμιες τιμές των σιτηρών ήταν ήδη υψηλότερες συγκριτικά με τις αντίστοιχες κατά τη διάρκεια της επισιτιστικής κρίσης που ξέσπασε το 2007 – 2008.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος προϋποθέτει διεθνή συνεννόηση και συνεργασία. Χωρίς αυτές, είναι δυνατόν να έρθουμε αντιμέτωποι με απώλειες σε παιδιά και αγροτικές οικογένειες και με θανατηφόρα κύματα πείνας.
Ορισμένες χώρες φαίνεται να έχουν προνοήσει για αυτό το ενδεχόμενο. Μεταξύ αυτών δεσπόζει η Κίνα, η οποία έχει εγκαίρως προβεί σε αγορές τεραστίων καλλιεργήσιμων εκτάσεων σιτηρών και δημητριακών στη Νότια Αμερική και στην Αφρική.
Το προειδοποιητικό καμπανάκι έχει ήδη ηχήσει και για την Ελλάδα. Η χώρα μας καλείται να εξασφαλίσει λιπάσματα και να λάβει μέτρα για την επέκταση των καλλιεργειών και την υποχρεωτική αναδιάρθρωσή τους.