Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία παρά την πρόσφατη κλιμάκωση της ρητορικής της Μόσχας, δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.
«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις πυρηνικές δυνατότητες τους κάθε μέρα όσο καλύτερα μπορούμε και δεν εκτιμούμε ότι υπάρχει απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων και καμία απειλή για το έδαφος του ΝΑΤΟ», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, στους δημοσιογράφους.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Δύση δεν πρέπει να υποτιμά τους αυξημένους κινδύνους πυρηνικής σύγκρουσης για την Ουκρανία.
Η Ρωσία δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι σχεδιάζει να αναπτύξει τους πρόσφατα δοκιμασμένους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Sarmat, ικανούς να εξαπολύσουν πυρηνικά πλήγματα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, έως το φθινόπωρο.
Η ανησυχία της Δύσης για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου αυξήθηκε αφότου ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου με μια ομιλία στην οποία αναφέρθηκε έντονα στις πυρηνικές δυνάμεις της Μόσχας και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να μπει εμπόδιο στη Ρωσία «θα σας οδηγήσει σε τέτοιες συνέπειες που δεν έχετε συναντήσει ποτέ στην ιστορία σας».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν περίμενε περαιτέρω αποτυχίες της Ρωσίας στην Ουκρανία να ωθήσουν τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα εκεί, λέγοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης είχε περιθώριο ελιγμών και να τερματίσει τη σύγκρουση.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς είπε ότι η απειλή της Ρωσίας να χρησιμοποιεί τακτικά ή χαμηλής απόδοσης πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία δεν μπορούσε να ληφθεί σοβαρά υπόψη, αλλά ότι η CIA δεν έχει δει πολλά πρακτικά στοιχεία που να ενισχύουν αυτή την ανησυχία.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άφησε χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, πόλεις σε ερείπια και ανάγκασε πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα.