Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα συνεχίζονται μετά τις υπερπτήσεις που πέρασαν κάθε ρεκόρ την Τετάρτη. Η Ελληνική κυβέρνηση μετά το διάβημα αποφάσισε να βάλει στον “πάγο” τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία.
Ακόμη, ενεργοποιήθηκε με απόφαση του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ τα μέτρα της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως ο Άντονι Μπλίνκεν γνωμοδότησε υπέρ της συνέχισης των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία. Το δεδομένο αυτό αναμένεται να αλλάξει αρκετά την θέση των ΗΠΑ προς την Τουρκία. Όμως το ερώτημα σχετικά με τις αιτίες του ρεκόρ των υπερπτήσεων παραμένει.
Οι λόγοι που επέλεξαν οι Τούρκοι να κλιμακώσουν την ένταση
Η Τουρκία, τον τελευταίο καιρό, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχει αποκτήσει έναν άλλο πιο δυναμικό ρόλο. Ο Ερντογάν είναι εκείνος που έχει μεσολαβήσει μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι και προσπαθεί να βρει κοινό τόπο συνομιλιών για να επιτευχθεί μία λύση.
Όμως από ότι φάνηκε την Τετάρτη, ο Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση εξαργυρώνοντας τον ρόλο του διαμεσολαβητή στον Ουκρανικό πόλεμο και δοκιμάζοντας την ανοχή της Δύσης, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των ΗΠΑ.
Από ότι φαίνεται δε αυτό πετυχαίνει με τις ΗΠΑ να σκέφτονται την άρση του εμπάργκο όπλων προκειμένου οι Τούρκοι να μην στραφούν προς την Ρωσία. Από την άλλη, ο Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Βουλής Αντιπροσώπων καλούν τον πρωθυπουργό στις ΗΠΑ. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να απευθυνθεί από το βήμα του Κογκρέσου και στα δύο σώματα, τόσο στην Βουλή, όσο και στην Γερουσία.
Άμεση η αντίδραση της Αθήνας
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία επιχειρεί πάνω από το Αιγαίο, τις τελευταίες ημέρες έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ το αποκορύφωμα των προκλήσεων ήταν η υπερπτήση πάνω από τα Ίμια για πρώτη φορά μετά το 1996.
Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση με το πρώτο διάβημα να είναι αρκετά έντονο, ενώ μετά την συνέχιση των προκλητικών ενεργειών εκδόθηκε ακόμα ένα διάβημα. Κατόπιν των διπλωματικών αυτών κινήσεων η Αθήνα ακύρωσε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Από την άλλη, ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Γενς Στόλτενμπεργκ στον οποίο κατέστησε σαφές ότι «αυτή η συμπεριφορά από έναν νατοϊκό σύμμαχο στην Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ είναι απλώς απαράδεκτη και υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια όπως και την ενότητα και τον σκοπό της Συμμαχίας».
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως η Τουρκία επιχειρεί με τον διαμεσολαβητικό ρόλο που παίζει στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας να αναβαθμίσει τον ρόλο της στους κόλπους του ΝΑΤΟ και να επαναπροσεγγίσει ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και να παρουσιάσει σε εταίρους τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή και σε ανάλογες κρίσεις, ασκώντας παράλληλα πίεση για να επιτύχει ορισμένους από τους αναθεωρητικούς στόχους της.