Σε κάθε έκδοση της Μπιενάλε της Βενετίας, φαίνεται να υπάρχει σαφής συναίνεση για το ποιοι καλλιτέχνες και περίπτερα θα λάβουν το πολυπόθητο βραβείο Χρυσού Λέοντα. (Τα περασμένα χρόνια, οι αποδέκτες της όπερας της Λιθουανίας με θέμα την κλιματική αλλαγή ήταν ξεκάθαροι πρωτοπόροι.) Στη φετινή περίπλοκη και γεμάτη με πολιτικές επιρροές έκθεση δύο άξιοι καλλιτέχνες θριάμβευσαν και έγραψαν ιστορία. Η διάκριση πήγε τόσο στην αμερικανική δύναμη Simone Leigh όσο και στο British Pavilion, με τιμόνι την καλλιτέχνιδα Sonia Boyce.
Και οι δύο είναι οι πρώτες μαύρες γυναίκες που εκπροσωπούν τα έθνη τους -και οι πρώτες που κέρδισαν Χρυσούς Λέοντες- στην 127χρονη ιστορία της Μπιενάλε και αντικατοπτρίζουν το όραμα της καλλιτεχνικής διευθύντριας Cecilia Alemani για την ανάταση γυναικών και καλλιτεχνών που δεν συμμορφώνονται με το φύλο.
«Ήθελα να εστιάσω σε γυναίκες καλλιτέχνες γιατί ήθελα να προσπαθήσω να φέρω στην επιφάνεια εκείνες τις ιστορίες που πολλοί θεωρούσαν δευτερεύουσες», είπε ο Αλεμάνι στο ARTnews τον Φεβρουάριο.
Οι Leigh και Boyce αποτίουν φόρο τιμής στη δύναμη και την ανθεκτικότητα των μαύρων γυναικών. Η Leigh τιμήθηκε για το Brick House, ένα μπούστο από μπρούτζο ύψους 16 ποδιών, του οποίου η φούστα μοιάζει με πήλινο σπίτι και του οποίου το όνομα παραπέμπει στον όρο για αυτόν που στέκεται με δύναμη και ακεραιότητα.
«Κάτι για τη Μαύρη ομορφιά ακριβώς στη μέση» του πάρκου
Η Boyce, έφτιαξε ένα βίντεο που δείχνει τους μουσικούς Jacqui Dankworth, Poppy Ajudha, Sofia Jernberg, Tanita Tikaram και Errollyn Wallen να τζαμάρουν σε διάφορα είδη στο ίδιο στούντιο όπου οι Beatles ηχογράφησαν το Abbey Road. Οι θεατές απολαμβάνουν την πολυφωνία από τα επιχρυσωμένα καθίσματα σχεδίου της Boyce, τα οποία εμφανίζουν επίσης δίσκους μαύρων γυναικών καλλιτεχνών.
Οι γυναίκες καλλιτέχνες έλαβαν επίσης αρκετές από τις τιμητικές διακρίσεις του Χρυσού Λέοντα. Στο γαλλικό περίπτερο, η γεννημένη στην Αλγερία καλλιτέχνης Zineb Sedira ανέβασε μια ρομαντική παράσταση ενός κοσμοπολίτικου ζευγαριού που χορεύει σε ένα σαγηνευτικό παριζιάνικο μπαρ. Περισσότερες διακρίσεις απέσπασαν η καλλιτέχνης από το Σαν Φρανσίσκο, Lynn Hershman Leeson, η οποία συνέβαλε σε ένα βίντεο που θέτει μια γυναίκα και μια εκδοχή του εαυτού της με τεχνητή νοημοσύνη σε διάλογο σχετικά με τη δύναμη που ασκεί η τεχνολογία στην κοινωνία, και τον καλλιτέχνη Inuk Shuvinai Ashoona, ο οποίος αποκάλυψε σχέδια και πίνακες που εξερευνούν η διασύνδεση των ειδών.