Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου με την οποία ρυθμίζονται επιμέρους ζητήματα που αφορούν στη δημιουργία συστήματος για την ταυτοποίηση και ιχνηλάτηση των δεσποζόμενων ιπποειδών.
Ειδικότερα, όπως ορίζεται από την υπουργική Απόφαση, θεσπίζονται τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα, σχετικά με την καταχώριση των εγκαταστάσεων ιπποειδών και των υπευθύνων επιχειρήσεων ιπποειδών και τη διαχείριση των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών.
Δημιουργείται και τηρείται στο ΥπΑΑΤ ηλεκτρονική βάση δεδομένων, με την ονομασία «Κεντρική Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων των Ιπποεδών» (ΚΗΒΔΙ) στο οποίο οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών καταχωρίζουν τα στοιχεία ταυτοποίησης των ιπποειδών, τις εγκαταστάσεις και τα στοιχεία ταυτοποίησης των υπεύθυνων επιχειρήσεων ιπποειδών (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, ΑΔΤ ή τον αριθμό άλλου εγγράφου ταυτοποίησης, στοιχεία επικοινωνίας, έδρα).
Ο υπεύθυνος εγκατάστασης ιπποειδών, πριν από την είσοδο ζωικού κεφαλαίου στην εγκατάσταση, υποβάλλει στην κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας που έχει την επίβλεψη της εγκατάστασης αίτηση, προκειμένου η εγκατάσταση να καταχωριστεί σε μητρώο, το οποίο αποτελεί μέρος της ΚΗΒΔΙ και να τς αποδοθεί μοναδικός αριθμός καταχώρισης.
Η αίτηση περιλαμβάνει:
α) το όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, ΑΔΤ ή τον αριθμό άλλου εγγράφου ταυτοποίησης,
β) τα στοιχεία επικοινωνίας του αιτούντα (τηλέφωνο, κινητό τηλέφωνο, διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας),
γ) την έδρα της εγκατάστασης (Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμος, Δημοτική Ενότητα, Διεύθυνση, ΤΚ, Γεωγραφικές Συντεταγμένες),
δ) στην περίπτωση εγκατάστασης όπου διατηρούνται δεσποζόμενα ιπποειδή σε ημιελεύθερες συνθήκες, σχετική υπεύθυνη δήλωση.
Ακολούθως, η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας, που έχει την επίβλεψη της εγκατάστασης, καταχωρίζει την εν λόγω εγκατάσταση και τα στοιχεία του υπευθύνου της στην ΚΗΒΔΙ και της αποδίδει τον μοναδικό κωδικό αριθμό καταχώρισης.
Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων οφείλουν να διατηρούν διαρκώς ενημερωμένο αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει τουλάχιστον τις εξής πληροφορίες:
- Το είδος του ιπποειδούς (ίππος, όνος, ημιόνος, ζέβρα κλπ)
- Τον μοναδικό κωδικό του ιπποειδούς
- Τον κωδικό του μέσου ταυτοποίησης που φέρει
- Την ημερομηνία γέννησης στην εγκατάσταση
- Την ημερομηνία θανάτου, θανάτωσης ή απώλειας (συμπεριλαμβανομένης και της κλοπής)
- Τον τόπο προορισμού ή προέλευσης
Όπως ορίζεται, τα δεσποζόμενα ιπποειδή που γεννιούνται στη χώρα ταυτοποιούνται ατομικά με ένα μοναδικό κωδικό, ένα ενιαίο έγγραφο ταυτοποίησης και με ένα μέσο ταυτοποίησης (ενέσιμο πομποδέκτη). Η εμφύτευση του πομποδέκτη πραγματοποιείται αποκλειστικά από κτηνίατρο, ο οποίος μαζί με τον υπεύθυνο της επιχείρησης συνυπογράφουν το έντυπο ταυτοποίησης.
Αναφορικά με τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα ιπποειδή, οι Περιφέρειες της χώρας, με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρησή τους. Για το σκοπό αυτό, οι Περιφέρειες ιδρύουν και λειτουργούν, μία ή περισσότερες εγκαταστάσεις, επιτρεπομένης της συνεργασίας με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο ή από ιδιώτες χώρους.
Φορείς που διαχειρίζονται εγγεγραμμένα ιπποειδή πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας, οφείλουν να συμμορφωθούν το αργότερο σε τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, προκειμένου να εκδίδουν ή να εκδίδουν και να χορηγούν διευρυμένα έγγραφα ταυτοποίησης για τα εν λόγω ιπποειδή.
Στο ΦΕΚ περιλαμβάνεται η αίτηση για χορήγηση έγκρισης ενέσιμων πομποδεκτών και το έντυπο ταυτοποίησης.