Ο Βλάντιμιρ Πούτιν προχώρησε σε μία νέα τοποθέτηση για το Ουκρανικό. Μιλώντας στο Συμβούλιο Νομοθετών στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν τόνισε ότι: «Όλοι οι στόχοι θα επιτευχθούν σίγουρα» Η Ρωσία, είπε θα συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και θα «εγγυηθεί την ασφάλεια» των ανθρώπων στο Ντονμπάς και την Κριμαία.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις κυρώσεις της Δύσης, λέγοντας ότι τα σχέδιά της να «μας στραγγαλίσει οικονομικά έχουν αποτύχει». Ο πρόεδρος της Ρωσίας πρόσθεσε ότι οποιεσδήποτε χώρες προσπαθήσουν να παρέμβουν στη σύγκρουση θα αντιμετωπίσουν «άμεσα» αντίποινα. Νωρίτερα, η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις σε περισσότερους από 200 Βρετανούς βουλευτές και πρώην βουλευτές.
Έκκληση της βρετανίδας ΥΠΕΞ για πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία
Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας σε αποψινή της ομιλία, όπως αναφέρει το BBC, θα ζητήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες δυτικές δυνάμεις να δώσουν πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τρας θα πει ότι η Δύση «πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα και να διπλασιάσει την υποστήριξη» προς τη χώρα καθώς αμύνεται στη ρωσική εισβολή.ω«Εάν ο Πούτιν επιτύχει, θα υπάρξει ανείπωτη περαιτέρω δυστυχία σε όλη την Ευρώπη και τρομερές συνέπειες σε όλο τον κόσμο. Δεν θα νιώσουμε ποτέ ξανά ασφαλείς», αναμένεται να πει η Τρας. «Βαριά όπλα, τανκς, αεροπλάνα – σκάβοντας βαθιά στα αποθέματά μας, αυξάνοντας την παραγωγή. Πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά», θα τονίσει.
Το μόνιμο αίτημα του Κιέβου
Το Κίεβο έχει επανειλημμένα καλέσει τους συμμάχους να προμηθεύσουν βαρύ οπλισμό, όπως αεροπλάνα και άρματα μάχης. Το ΝΑΤΟ έχει παράσχει ως επί το πλείστον μόνο ελαφρύτερο οπλισμό εν μέσω φόβων για κλιμάκωση, αν και τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ένας αυξανόμενος αριθμός δεσμεύσεων για την αποστολή αρμάτων μάχης.
Όμως ο συνάδελφος της Τρας, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντόμινικ Ράαμπ, αρνήθηκε να απαντήσει τρεις φορές όταν ρωτήθηκε από το BBC σήμερα το πρωί αν υποστηρίζει την έκκληση για αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.
Οι απειλές από τη Ζαχάροβα
Πριν από τις δηλώσεις του Πούτιν, νέα τοποθέτηση έκανε και η Μαρία Ζαχάροβα, σε σχέση με την εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι θα μπορούσαν να επιτραπούν πλήγματα εναντίον κρατών του ΝΑΤΟ που παρέχουν όπλα στην Ουκρανία.
Η ίδια προειδοποίησε σύμφωνα με την Daily Mail: «Αντιλαμβανόμαστε σωστά ότι για χάρη της διακοπής του εφοδιασμού του στρατιωτικού εξοπλισμού, η Ρωσία θα μπορούσε να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος εκείνων των χωρών του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου; Εξάλλου, αυτό οδηγεί άμεσα σε θανάτους και αιματοχυσία στο ουκρανικό έδαφος».
H αντίδραση της Ζαχάροβα ήρθε μετά τη δήλωση του υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας, Τζέιμς Χίπι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει τις ουκρανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα ήταν «απολύτως νόμιμο» να χρησιμοποιηθούν βρετανικά όπλα σε τέτοιες επιθέσεις, παρόλο που προς το παρόν δεν πιστεύει ότι χρησιμοποιούνται. Όμως οι παρατηρήσεις του έγιναν αντικείμενο επίθεσης από το Κρεμλίνο, με το υπουργείο Άμυνας να τον κατηγορεί για «προβοκάτσια».
Αυξάνεται η ανησυχία για την Υπερδνειστερία
Οι αρχές της αυτόκλητης φιλορωσικής δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας στην Μολδαβία ανακοίνωσαν σήμερα ότι πυρά ερρίφθησαν τη νύχτα «από το έδαφος της Ουκρανίας» εναντίον χωριού στο οποίο βρίσκεται αποθήκη πυρομαχικών των ρωσικών δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένες στον μολδαβικό θύλακα.
Το «υπουργείο Εσωτερικών» της Υπερδνειστερίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι τη χθεσινή νύκτα «εντοπίσθηκαν πολλά drones επάνω από το χωριό Κολμπάσνα» ενώ σήμερα το πρωί ερρίφθησαν πυρά εναντίον του χωριού «από το έδαφος της Ουκρανίας».
Τα νέα αυτά «περιστατικά» που προστίθενται στις «εκρήξεις» που έχουν καταγγείλει οι αυτονομιστικές αρχές της Υπερδνειστερίας τις τελευταίες δύο ημέρες συντηρούν την ένταση και συμβάλλουν στην δημιουργία κλίματος που ευνοεί την επέκταση των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στον φιλορωσικό θύλακα.