Ο Εμμανουέλ Μακρόν επανεκλέχθηκε στην Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η επανεκλογή του έγινε δεκτή με αισθήματα ικανοποίησης και ανακούφισης από τους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου. Ωστόσο, η επανεκλογή του συνοδεύεται από την προσδοκία της ενίσχυσης της εσωτερικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εξ αντικειμένου βάλλεται από το ωστικό κύμα της ρωσικής επιθετικότητας, όπως αυτή εκδηλώνεται εδώ και δύο μήνες στο ουκρανικό έδαφος.
Οι απαιτήσεις της προεκλογικής εκστρατείας είχαν απομακρύνει την Γαλλία από τα διεθνή ζητήματα για μερικές εβδομάδες. Στο ευρωπαϊκό περιβάλλον δημιουργήθηκε για δύο εβδομάδες ένα αίσθημα φόβου για την πιθανή νίκη ενός συμμάχου του Βλαντιμίρ Πούτιν στην κεφαλή της χώρας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 30 Ιουνίου.
Αυτό τα αίσθημα φόβου υποχώρησε, τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο Ιούνιο. Πλέον, την Γαλλία την περιμένει στη στροφή η Γηραιά Ήπειρος, που βρίσκεται σε προφανή ένταση. Η ιστορική χώρα καλείται να επωμισθεί ένα μεγάλο μερίδιο της κοινής ευρωπαϊκής ευθύνης για τη διαχείριση ενός πολέμου που μαίνεται προ των πυλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και η πρόκληση που περιμένει τις χώρες της ΕΕ είναι διπλή, αφού αυτό που προέκυψε ως πρόκληση από τον πόλεμο στην Ουκρανία περικλείει δύο διαστάσεις: Τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ καλούνται να αποφύγουν πάση θυσία να αποφύγουν την ήττα μιας χώρας που τώρα ορίζεται ως μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας.