Κόσμος

Γερμανία: Έτοιμη να επιβάλλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Γερμανία: Μετά από την απόφαση της Gazprom για διακοπή του αερίου στην Πολωνία, το Βερολίνο είναι έτοιμο να επιβάλλει εμπάργκο.

Αν και η Γερμανία είναι ακόμα εξαρτημένη, τόσο από το ρωσικό αέριο, όσο και από το ρωσικό πετρέλαιο είναι έτοιμη να υποστηρίξει το εμπάργκο στην Ρωσία. Το Βερολίνο φαίνεται έτοιμο να υποστηρίξει τη σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου καθώς οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να ανταποκριθούν σε μια κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση που οδήγησε τη Μόσχα να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, και σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις συνομιλίες ανάμεσα στους πρεσβευτές της Ε.Ε το Βερολίνο θα υποστήριζε κάτι τέτοιο αντί για ορισμένες από τις άλλες επιλογές που έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων όπως είναι το ανώτατο όριο τιμών ή τους μηχανισμούς πληρωμής για την παρακράτηση μέρους των ρωσικών εσόδων.

Ετοιμάζεται το έκτο πακέτο κυρώσεων

Οι ίδιες πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν τόνισαν πως η απαγόρευση θα πρέπει να έρθει με μία μεταβατική περίοδο επειδή οι διαπραγματεύσεις είναι ιδιωτικές. Σημειώνεται πως η Ε.Ε. ακολούθησε παρόμοια αλλά καθυστερημένη προσέγγιση όταν προχώρησε στην απαγόρευση του άνθρακα νωρίτερα τον Απρίλιο.

Πάντως η Ευρωπαϊκή Ένωση προς το παρόν εργάζεται για το έκτο πακέτο των ρωσικών κυρώσεων. Μάλιστα οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στα κράτη – μέλη πρόκειται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες. Παράλληλα από την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούσαν να υποβληθούν προς έγκριση επίσημες προτάσεις. Ωστόσο οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως δεν έχει οριστικοποιηθεί καμία απόφαση ως προς το πως θα μπει στο στόχαστρο το ρωσικό πετρέλαιο.

To σχέδιο της ΕΕ για την διακοπή του αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία

Η Φον ντερ Λάιερν σημείωσε, δε, ότι η απάντηση της ΕΕ θα είναι «άμεση, ενωμένη και συντονισμένη».

«Πρώτον» τόνισε η επικεφαλής της Κομισιόν, «θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις της Gazprom θα έχουν τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στους Ευρωπαίους καταναλωτές». «Και οι δύο χώρες (σ.σ. Βουλγαρία και Πολωνία) λαμβάνουν αέριο από τους γείτονές τους στην ΕΕ. Αυτό δείχνει την αλληλεγγύη μεταξύ μας, αλλά και την αποτελεσματικότητα παλαιότερων επενδύσεων, όπως οι διασυνδέσεις και άλλες υποδομές φυσικού αερίου» ξεκαθάρισε.

Δεύτερον, είπε, η Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της, για να διασφαλίσει την επαρκή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου μεσοπρόθεσμα: «Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης REPowerEU θα μας βοηθήσει να μειώσουμε σημαντικά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ήδη από φέτος. Έχουμε, επίσης, εξασφαλίσει συμφωνία με τις ΗΠΑ για προμήθεια σε επιπλέον υγροποιημένο αέριο (LNG), φέτος και τα επόμενα χρόνια. Θα εργαστούμε χέρι-χέρι με τα κράτη-μέλη, ώστε να διασφαλίσουμε εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου και από άλλους εταίρους».