Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν είχαν μία τηλεφωνική επικοινωνία το μεσημέρι της Τρίτης με κύριο θέμα συζήτησης το Ουκρανικό. Βέβαια, κατά την διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε και η ένταση στην Υπερδνειστερία, όπου ο Πούτιν εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τα τεκταινόμενα.
Αρχικά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, να διατηρήσει «τη θετική ώθηση» που επετεύχθη στις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας νωρίτερα αυτό τον μήνα στην Κωνσταντινούπολη, καθώς αυτό θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του.
Η πρόταση Ερντογάν για τις διαπραγματεύσεις
«Ο πρόεδρος Ερντογάν, που αναφέρθηκε στη σημασία της επίτευξης εκεχειρίας, της αποτελεσματικής λειτουργίας των ανθρωπιστικών διαδρόμων και των ασφαλών απομακρύνσεων, επισήμανε ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αποτρέψει αυτή η πορεία των γεγονότων να βλάψει τους πάντες, και να διασφαλίσει τη βιώσιμη ειρήνη», ανέφερε η τουρκική προεδρία.
Ο Ερντογάν επίσης επανέλαβε την πρότασή του να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ του Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Μπαρούτι “μυρίζει” η κατάσταση στην Υπερδνειστερία
Έκρηξη σημειώθηκε την Δευτέρα στην έδρα του τοπικού υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της αυτόκλητης δημοκρατίας στην «πρωτεύουσα» Τιρασπόλ, ενώ σήμερα εκρήξεις έπληξαν πύργο της ραδιοφωνίας καταστρέφοντας δύο κεραίες, στο χωριό Μαϊάκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Λίγο αργότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε «τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής μονάδας κοντά στο Τιρασπόλ.
Τα «περιστατικά» σημειώνονται την ώρα που οι αρχές της Μολδαβίας φοβούνται άνοιγμα παράπλευρου μετώπου της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και ενώ οι σχέσεις του Κισινάου με την Μόσχα είναι τεταμένες από την ανάληψη της προεδρίας από την φιλοευρωπαία Μάια Σαντού.
Κλιμάκωση της έντασης μετά τις δηλώσεις Ρώσου στρατηγού
Οι φόβοι ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν Ρώσος στρατηγός δήλωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει να καταλάβει την νότια Ουκρανία, που συνορεύει με την Υπερδνειστερία, ώστε να διασφαλίσει απευθείας πρόσβαση στον αυτονομιστικό θύλακα που η Μόσχα υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά.
Ο στρατηγός Ρουστάμ Μινεκάιεφ, υποδιοικητής των δυνάμεων της Κεντρικής Ρωσικής Διοίκησης, δήλωσε επίσης ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης». Το πρόσχημα αυτό επικαλείται συστηματικά η Μόσχα για τις στρατιωτικές της επεμβάσεις. Την «υπεράσπιση της ρωσικής μειονότητας» επικαλέσθηκε και για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Μολδαβία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τις απειλητικές δηλώσεις αυτές, ζητώντας από την Μόσχα «να σεβαστεί την εδαφική της ακεραιότητα».
Η Υπερδνειστερία αποσχίσθηκε από το κράτος της Μολδαβίας έπειτα από σύντομη εμφύλια σύρραξη μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο θύλακας, με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, εξαρτάται σχεδόν πλήρως από την Μόσχα, η οποία χορηγεί δωρεάν φυσικό αέριο και έχει αναπτύξει εκεί δύναμη 1.500 στρατιωτών.