Παρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το ανησυχητικό περιβάλλον που επικρατεί στην Ευρωζώνη, ο σύνθετος δείκτης PMI περιλαμβάνει ισχυρές υπηρεσίες και μεταποίηση. Ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης αυξήθηκε στις 55,8 μονάδες τον Απρίλιο από 54,9 τον Μάρτιο, με τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες να κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις.
Συγκεκριμένα, η ισχυρότερη δραστηριότητα στις υπηρεσίες καθώς οι κίνδυνοι από την πανδημία του κορονοϊού συνεχίζουν να εξασθενούν, αντιστάθμισαν την πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας καθώς τα εμπόδια από τον πόλεμο αρχίζουν να «δαγκώνουν» όπως σχολιάζει η Oxford Economics. Η επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας παρέσυρε τον σύνθετο PMI στη Γερμανία στις 54,1 μονάδες από 56,9, ενώ η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε στη Γαλλία, στηρίζοντας τον σύνθετο PMI να φτάσει στις 57,5 μονάδες από 56,3 τον Μάρτιο. Και οι δύο οικονομίες παρουσίασαν ισχυρότερη δραστηριότητας στις υπηρεσίες.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι πιέσεις στην πλευρά της προσφοράς συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη μεταποιητική δραστηριότητα με τη ζήτηση επίσης να υποχωρεί. Ένα ακόμη βασικό μειονέκτημα είναι ότι οι πιέσεις κόστους παρατηρούνται και πάλι να αυξάνονται. Υψηλότερες δαπάνες μετακυλίθηκαν προς τους πελάτες με συνέπεια τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών για αγαθά και υπηρεσίες που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής.
Ευρωζώνη: Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί χτυπούν καμπανάκι για το κόστος του πολέμου
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είχε τον Μάρτιο πολύ πιο έντονη αύξηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, φθάνοντας σε διψήφια ποσοστά σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat έδειξαν ετήσια αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή 15,6% στη Λιθουανία και 14,8% στην Εσθονία, κατά 11,9% στην Ολλανδία και 9,8% στην Ισπανία. Συνολικά στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,5% από 5,9%, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 8% από 6,3%, αντίστοιχα.
Στην αιχμή βρίσκονται οι τιμές της ενέργειας που αυξήθηκαν 44,7% στην Ευρωζώνη καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας οδήγησαν σε πρωτοφανή επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, με τις τελευταίες να επιβαρύνουν υπερβολικά και την τιμή του ρεύματος.