Κόσμος

Γερμανία: Φόβοι για τη μεγαλύτερη ύφεση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Γερμανία: Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η εξάρτηση της από τη Ρωσία και το φυσικό αέριο και η προοπτική της να μείνει χωρίς ρωσικό πετρέλαιο και άνθρακα.

Ανησυχία επικρατεί στη Γερμανία για το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο να καταγραφεί η μεγαλύτερη ύφεση στη ιστορίας της, γυρίζοντας την πολύ πίσω και συγκεκριμένα προς τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρά το γεγονός αυτό, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο συνολικό εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, στο πλαίσιο των τιμωρητικών κυρώσεων κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.  Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι New York Times έφεραν τους αξιωματούχους της Ε.Ε. να συντάσσουν σχετικό σχέδιο με πρότυπο την απαγόρευση στις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία. Όμως, κι αν δεν ευοδωθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο, η Γερμανία και οι βιομηχανίες της θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να εκδικηθεί για τις εναντίον της κυρώσεις κάνοντας χρήση του μεγάλου όπλου της, του ενεργειακού πλούτου της.

Το plan B της Γερμανίας

Το Βερολίνο έχει ήδη ενεργοποιήσει μηχανισμό που προβλέπει ότι σε περίπτωση ανεπάρκειας ενέργειας θα δοθεί προτεραιότητα στην ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση των γερμανικών νοικοκυριών και στη λειτουργία βιομηχανιών που παράγουν είδη αναγκαία για τη διατροφή και την προστασία της υγείας. Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση ελλείψεων ενδέχεται να διακοπεί η λειτουργία των γερμανικών βιομηχανικών κολοσσών.

“SOS” από τα Ινστιτούτα

Τα μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας προειδοποίησαν πως ένα πλήρες εμπάργκο της Ε.Ε. στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες θα οδηγήσει τη γερμανική οικονομία σε απώλεια 220 δισ. ευρώ το τρέχον έτος και το επόμενο, που ισοδυναμεί με μείωση του ΑΕΠ της συνολικά κατά 6,5%. Η ύφεση αυτή θα συνοδεύεται, σύμφωνα πάντα με τα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα, με την απώλεια περισσότερων από 400.000 θέσεων εργασίας στη χώρα. Στις αρχές του μηνός, ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς δήλωσε στο Κοινοβούλιο της χώρας πως η ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία «έχει καλλιεργηθεί επί πολλές δεκαετίες και δεν μπορεί να τερματιστεί από τη μία μέρα στην άλλη».