Κόσμος

Γαλλικές εκλογές: Μεγάλη νίκη του Μακρόν με 58%

Γαλλικές εκλογές: Σαρωτική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν δείχνουν και τα επίσημα exit polls, που δημοσιοποιήθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών.

Σαρωτική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν δείχνουν και τα επίσημα exit polls, που δημοσιοποιήθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών. Σύμφωνα με τα επίσημα exit polls, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό 58% και η Μαρίν Λεπέν 42%.

Τι δείχνουν τα ανεπίσημα exit polls

Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι τα εξής:

  • Harris Interactive: 55% Μακρόν – 45% Λεπέν.
  • Ifop: 56% Μακρόν – 44% Λεπέν.
  • OpinionWay: 58% Μακρόν – 42% Λεπέν.
  • BVA: 57% Μακρόν – 43% Λεπέν.

Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από έρευνες που έγιναν σε πολίτες που έχουν ήδη ψηφίσει μέχρι τις 5 το απόγευμα. Σε κάθε περίπτωση, ο Εμανουέλ Μακρόν γίνεται ο πρώτος πρόεδρος που  καταφέρνει να επανεκλεγεί εδώ και 20 χρόνια. Τελευταία φορά, ήταν το 2002, όταν ο Ζακ Σιράκ επανεξελέγη κερδίζοντας τον πατέρα της Μαρίν Λεπέν, Ζαν Μαρί Λεπέν.

Μόνο ο Ζακ Σιράκ έχει κερδίσει σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις

Στις 5 Μαΐου του 2002, ο Ζακ Σιράκ αποφάσισε να γιορτάσει τη νίκη του στην Place de la République από όπου απηύθυνε μήνυμα στους χιλιάδες υποστηρικτές του. «Απόψε, γιορτάζουμε τη Δημοκρατία!», διακηρύσσει μπροστά σε ένα ενθουσιώδες πλήθος.

Η Place de la République, παραδοσιακό σύμβολο της αριστεράς, επιλέχθηκε έξυπνα από τον Σιράκ αφού αποτελούσε «ένα τόπο πολιτιστικών ζυμώσεων και με την κίνηση αυτή θέλησε να πει ότι ήταν ο Πρόεδρος όλου του γαλλικού λαού» εξηγεί η ιστορικός και αρχιτέκτονας Géraldine Texier-Rideau.

Συγχαρητήριο μήνυμα Μητσοτάκη

Λίγα λόγια για τον Εμανουέλ Μακρόν

Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι πρώην τραπεζίτης επενδύσεων και απόφοιτος ορισμένων από τα πιο ελίτ σχολεία της Γαλλίας. Ήταν αρχάριος στην πολιτική πριν γίνει Πρόεδρος, και αυτή είναι μόνο η δεύτερη πολιτική εκλογική αναμέτρηση στην οποία συμμετέχει. Αλλά δεν είναι πλέον στο ξεκίνημα και πρέπει να τρέξει.
Το φιλόδοξο σχέδιό του να ενισχύσει την αυτονομία και το γεωπολιτικό βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης του κέρδισε σεβασμό στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, παρόλο που οι προσπάθειές του να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ ή να αποτρέψει τη συμφωνία για τα υποβρύχια AUKUS και τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσαν να θεωρηθούν αποτυχίες.
Οι εσωτερικές πολιτικές του Μακρόν είναι πιο διχαστικές και λιγότερο δημοφιλείς. Ο χειρισμός του κινήματος των κίτρινων γιλέκων, μιας από τις πιο παρατεταμένες διαμαρτυρίες της Γαλλίας εδώ και δεκαετίες, επιβλήθηκε ευρέως και το ιστορικό του για την πανδημία του Covid-19 είναι ασαφές.
Η πολιτική υπογραφής του Μακρόν κατά τη διάρκεια της κρίσης — που απαιτούσε από τους ανθρώπους να επιδείξουν αποδείξεις εμβολιασμού για να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά — βοήθησε στην αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού αλλά, πυροδότησε αντιδράσεις.
Εν όψει του πρώτου γύρου αυτών των εκλογών, ο Μακρόν αρνήθηκε να συζητήσει με τους αντιπάλους του και δεν έχει κάνει σχεδόν προεκλογική εκστρατεία. Ενώ η pole position του στην κούρσα δεν απειλήθηκε ποτέ πραγματικά, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η στρατηγική του ήταν να αποφύγει την πολιτική λάσπη όσο το δυνατόν περισσότερο για να διατηρήσει την εστίαση στην εικόνα του ως ο πιο προεδρικός από όλους τους υποψηφίους.