Σε ελάχιστες ώρες, οι Γάλλοι ψηφοφόροι επιστρέφουν στα εκλογικά τμήματα, για να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο πρόεδρός τους για τα επόμενα πέντε χρόνια – ο νυν πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ή η αντίπαλός του Μαρίν Λε Πέν.
Σύμφωνα με τις τελικές τάσεις των δημοσκοπήσεων τω τελευταίων ημερών, ο Μακρόν φαίνεται να έχει τις υψηλότερες πιθανότητες επανεκλογής από οποιονδήποτε Γάλλο πρόεδρο εδώ και πολλά χρόνια, σε αντίθεση με την Λε Πεν που φέρεται να παλεύει για τις προσωπικές προοπτικές της στην πολιτική σκηνή της χώρας, καθώς η τρίτη κατά σειρά αποτυχία της για την ανάδειξη στο προεδρικό αξίωμα θα μπορούσε να προκαλέσει τριγμούς ή ακόμη και αλλαγές στην ηγεσία της Εθνικής Συσπείρωσης
Πρόθεση ψήφου
Όλες οι δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας από την περασμένη Δευτέρα έως το τέλος της εβδομάδας, δείχνουν ότι ο Μακρόν εξασφαλίζει την επανεκλογή με 55% των ψήφων στον δεύτερο γύρο, δηλαδή με δέκα ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από την Λε Πεν, η οποία βλέπει να μειώνεται η διαφορά από τις προεδρικές εκλογές του 2017, όταν το φιλελεύθερος υποψήφιος επικράτησε με 66% έναντι 33,9% της επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης.
Σε όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, το προβάδισμα του Μακρόν έναντι της Λε Πεν στις δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου στον δεύτερο γύρο ήταν μικρότερο από ό,τι σε οποιοδήποτε σημείο της κούρσας του 2017. Ο Μακρόν ενισχύθηκε στις δημοσκοπήσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά, στη συνέχεια, επέστρεψε στις δέκα ποσοστιαίες μονάδες δημοσκοπικής διαφοράς. Μπαίνοντας στην τελευταία εβδομάδα των εκλογών, οι επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος σταθεροποιήθηκαν, με μια αυξητική τάση.
Δεύτερος γύρος
Η νίκη στον δεύτερο γύρο – για κάθε υποψήφιο – μπορεί να εξαρτηθεί από το πώς θα ψηφίσουν οι υποστηρικτές του βετεράνου της ριζοσπαστικής αριστεράς, Ζαν – Λυκ Μελανσόν. Η «Ανυπότακτη Γαλλία» αποτέλεσε την έκπληξη του πρώτου γύρου, συγκεντρώνοντας σχεδόν 22% των ψήφων. Και οι δύο υποψήφιοι εργάζονται σκληρά για να προσελκύσουν αυτήν την αριστερή εκλογική βάση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περισσότεροι ψηφοφόροι του Μελανσόν λαμβάνουν υπ’ όψη την έκκλησή του να μην ψηφίσουν την Λε Πεν και είτε θα στηρίξουν τον Μακρόν είτε θα μείνουν στο σπίτι. Η Λε Πέν μπορεί να υπολογίζει κυρίως στην στήριξη της εκλογικής βάσης του Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος κατατάσσεται στην άκρα δεξιά του κομματικού συστήματος.
Ρωσοουκρανικός πόλεμος για Μακρόν, ασφάλεια για Λε Πεν.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι πιο ευνοϊκοί για τον Μακρόν όσον αφορά κυρίως την διαχείρισης εκ μέρους του της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, την οικονομία, το περιβάλλον και της covid – 19, αλλά υποστηρίζουν την Λε Πεν για την ασφάλεια, τη μετανάστευση και τις συντάξεις. Υπάρχουν και «ενδιάμεσες» θεματικές, με μικρότερες δημοσκοπικές αποκλίσεις μεταξύ τους και με σαφώς λιγότερα στοιχεία που να τους διαφοροποιούν στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, την κοινωνική ανισότητα και την τρομοκρατία.