Σε εξέλιξη είναι η κρίσιμη ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Η συμμετοχή έφθασε στο 26,4% το μεσημέρι, ελαφρώς υψηλότερη σε σύγκριση με εκείνη του πρώτου γύρου της 10ης Απριλίου την ίδια χρονική στιγμή, όταν έμειναν εκτός δεύτερου γύρου όλοι οι υποψήφιοι πλην των δύο μονομάχων, που είχαν αναμετρηθεί και στις προεδρικές του 2017.
Το επιτελείο του Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζει ήδη το σκηνικό για την ομιλία του, το βράδυ της Κυριακής, όπου από το Champ-de-Mars θα γιορτάσει είτε την επανεκλογή του, σπάζοντας μια κατάρα 20 ετών. «Στους χιλιάδες Γάλλους, που διευκολύνουν να γίνει σήμερα η ψηφοφορία: Σας ευχαριστώ. Στα εκλογικά κέντρα στις πόλεις και τα χωριά μας εσείς είστε η καρδιά της δημοκρατίας μας που χτυπά» έγραψε στο Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν. Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ψήφισε και αυτή στη βόρεια Γαλλία και συγκεκριμένα στο Hénin-Beaumont. Δήλωσε ότι είναι «ήρεμη» κι ότι έχει «εμπιστοσύνη στους Γάλλους».
Tο ποσοστό συμμετοχής
Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών σήμερα ανερχόταν στο 63,23% στις 17.00 το απόγευμα (18.00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, την ίδια ώρα η συμμετοχή ανερχόταν στο 65,30%. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την τάση που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, ότι δηλαδή φέτος η προσέλευση των ψηφοφόρων θα είναι μικρότερη.
Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8 το πρωί τοπική ώρα και θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδας), όταν και αναμένονται οι πρώτες προβλέψεις για το αποτέλεσμα.
Μόνο ο Ζακ Σιράκ έχει κερδίσει σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις
Στις 5 Μαΐου του 2002, ο Ζακ Σιράκ αποφάσισε να γιορτάσει τη νίκη του στην Place de la République από όπου απηύθυνε μήνυμα στους χιλιάδες υποστηρικτές του. «Απόψε, γιορτάζουμε τη Δημοκρατία!», διακηρύσσει μπροστά σε ένα ενθουσιώδες πλήθος.
Η Place de la République, παραδοσιακό σύμβολο της αριστεράς, επιλέχθηκε έξυπνα από τον Σιράκ αφού αποτελούσε «ένα τόπο πολιτιστικών ζυμώσεων και με την κίνηση αυτή θέλησε να πει ότι ήταν ο Πρόεδρος όλου του γαλλικού λαού» εξηγεί η ιστορικός και αρχιτέκτονας Géraldine Texier-Rideau.