Στην Ουάσιγκτον θα μεταβεί η Γερμανίδα υπουργός Ανάπτυξης Σβέντζα Σούλτσε, προκειμένου να δώσει το παρών στις εαρινές συνεδριάσεις του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, μιας και η Γερμανία ανήκει στις χώρες της G7.
Οι επτά μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες παγκοσμίως και οι δωρήτριες χώρες θα πρέπει να σχηματίσουν μια συμμαχία για την επισιτιστική ασφάλεια για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
Μάλιστα η Σούλτσε δήλωσε ότι θέλει να επιτύχει «ισχυρότερο συντονισμό της G7 και άλλων δωρητών και διεθνών οργανισμών για την καταπολέμηση της επισιτιστικής κρίσης» στη διάσκεψη.
Η πρόταση έχει ήδη υποβληθεί στην G7, της οποίας η Γερμανία ασκεί επί του παρόντος την προεδρία. Τώρα, η υπουργός θέλει να ασκήσει πιέσεις για διεθνή υποστήριξη στην Ουάσινγκτον.
Οι τιμές των τροφίμων έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο και σημαντικό προμηθευτή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ. Οι εξαρτώμενες από τις εξαγωγές χώρες της Ασίας και της Αφρικής έχουν πληγεί περισσότερο.
«Το βιώνουμε εδώ στη Γερμανία στο πορτοφόλι μας, αλλά σε άλλα μέρη του κόσμου είναι πλέον ζήτημα εξασφάλισης των μέσων διαβίωσης», πρόσθεσε η υπουργός.
Σύμφωνα με την πρόταση της Σούλτσε, η παγκόσμια συμμαχία θα πρέπει να συμβάλει στον συντονισμό των προσφορών βοήθειας από τις χώρες-χορηγούς και να τις προσαρμόσει στις ανάγκες των πληγέντων από την κρίση.
Υπάρχει ήδη «μεγάλη προθυμία για βοήθεια» από πολλές χώρες – η Γερμανία έχει δεσμευτεί για 430 εκατ. ευρώ επιπλέον του προγραμματισμένου αναπτυξιακού προϋπολογισμού. Ωστόσο, είναι «σημαντικό για τις αναπτυσσόμενες χώρες οι δωρητές και οι οργανισμοί να ενεργούν γρήγορα, με διορατικότητα και με συντονισμένο τρόπο», δήλωσε η Σούλτσε.