Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθεί ολόκληρη η Ευρώπη τις εκλογές στη Γαλλία. Οι Γάλλοι θα αποφασίσουν για το ποιος θα είναι ο νέος τους πρόεδρος, ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 57% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή και να επικρατεί της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των OpinionWay και Kea Partners που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Les Echos και του Radio Classique.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους Γάλλους ψηφοφόρους
Το κόστος ζωής συγκαταλέγεται στα κορυφαία ζητήματα για το γαλλικό εκλογικό σώμα φέτος. Αντιμέτωποι με τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ψηφοφόροι αισθάνονται το τσίμπημα, παρά τη γενναιόδωρη κυβερνητική υποστήριξη.
Ενώ οι οικονομικές πιέσεις μπορεί να είναι ανεπαρκείς για να ξεθωριάσουν τον εξτρεμισμό ορισμένων υποψηφίων στο μυαλό των ψηφοφόρων, μπορεί να ωθήσουν ορισμένους να αναζητήσουν ανορθόδοξες απαντήσεις στα προβλήματά τους.
Οι μάχες στην Ουκρανία απέχουν πολύ από τα μπιστρό και τα καφέ της Γαλλίας, αλλά η σύγκρουση είναι σίγουρα στο μυαλό των ψηφοφόρων. Μόνο το 90% των Γάλλων ανησυχούσαν για τον πόλεμο την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, σύμφωνα με το Ifop. Δεδομένου του αποσπασματικού ρεκόρ των αμφισβητιών του στο να αντέχουν στον Πούτιν, αυτό πιθανότατα έχει παίξει υπέρ του Μακρόν μέχρι στιγμής.
Ιδιαίτερα απούσα από τη συζήτηση του πρώτου γύρου ήταν η περιβαλλοντική κρίση. Αν και η σημασία της προστασίας του κλίματος κερδίζει έδαφος παγκοσμίως, είναι λιγότερο ανησυχητικό στη Γαλλία, η οποία προμήθευσε το 75% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια το 2020 από την πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι περισσότεροι υποψήφιοι στον πρώτο γύρο υποστήριξαν το είδος της πυρηνικής ανάπτυξης που έχει ήδη ανακοινώσει ο Μακρόν, επομένως υπάρχει μικρή απόκλιση σε αυτό το θέμα.
Ωστόσο, ο Μακρόν και η Λε Πεν έχουν τσακωθεί για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Η Λε Πεν υποστηρίζει ότι και τα δύο είναι ακριβά και αναποτελεσματικά — λέει επίσης ότι οι ανεμογεννήτριες έχουν σημαδέψει το τοπίο της παραδοσιακής γαλλικής υπαίθρου — επομένως θέλει να καταργήσει τις επιδοτήσεις και για τα δύο. Ο Μακρόν θέλει να επενδύσει περαιτέρω και στις δύο τεχνολογίες.