Ελλάδα

Έτσι θα κινηθεί ο τουρισμός στις ημέρες του Πάσχα

Ανάσες ξεγνοιασιάς θα αναζητήσουν χιλιάδες Έλληνες εντός και εκτός συνόρων την φετινή εορταστική περίοδο του Πάσχα

Ανάσες ξεγνοιασιάς θα αναζητήσουν χιλιάδες Έλληνες εντός και εκτός συνόρων την φετινή εορταστική περίοδο του Πάσχα, όπως αυτό αποτυπώνεται στις δηλώσεις φορέων του κλάδου του τουρισμού αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης στο ΑΠΕ.

Την ίδια στιγμή, η τουριστική βιομηχανία θα “μετρήσει” τις δυνάμεις της εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου και ευχή όλων είναι ο τουρισμός να συνεισφέρει τα μάλα στην ελληνική οικονομία και το 2022, καθώς αναμένεται να είναι ο καταλύτης για το δείκτη του ΑΕΠ.

Αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα από τα ξενοδοχεία μέλη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αλλά και τα τουριστικά γραφεία της χώρας, οι επικεφαλής των φορέων τους μεταφέρουν στο ΑΠΕ, πως θα κινηθεί τόσο ο εγχώριος τουρισμός το Πάσχα, όσο και τα μηνύματα που λαμβάνουν για την νέα τουριστική σαιζόν και το εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα.

Στην παρέμβαση του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός σημειώνει ότι μετά από δυο χρόνια απουσίας του Πάσχα από τον τουριστικό χάρτη, η τάση των ξενοδοχείων που έχουν ελληνική πελατεία είναι να ανοίξουν, βλέποντας και τη διάθεση του κόσμου να βγει από το σπίτι και να ζήσει την κανονικότητα που στερήθηκε.

Εικόνα ακριβή, για τα ποσοστά των ξενοδοχείων που θα ανοίξουν την περίοδο του Πάσχα, ωστόσο αυτή θα αποτυπωθεί, όπως λέει ο πρόεδρος του ΞΕΕ, με τις έρευνές του επιμελητηρίου στη συνέχεια, τόσο ως προς τον αριθμό των ξενοδοχείων που άνοιξαν όσο και ως προς τις πληρότητες που πέτυχαν. Σιγά σιγά όμως τα εποχικά ξενοδοχεία ξεκινούν να ανοίγουν, συμπληρώνει.

Το ενεργειακό κόστος απέτρεψε ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας να ανοίξουν το Πάσχα

Εστιάζοντας στο ενεργειακό κόστος ο κ. Βασιλικός αναφέρει ότι υπάρχουν επιπτώσεις στη λειτουργία των ξενοδοχείων λέγοντας τα εξής: “Ας μην μας διαφεύγει πως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας έκαναν την επιλογή να κλείσουν, ακριβώς γιατί δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο ενεργειακό κόστος την επίδραση του οποίου διερευνά αυτή τη στιγμή έρευνα που έχουμε αναθέσει στο ΙΤΕΠ. Από μια πρώτη ένδειξη που έχουμε με στοιχεία Φεβρουαρίου, το ενεργειακό κόστος είναι αυξημένο κατά 86,5% και κατά 38,8% αυξημένες οι τιμές στις προμήθειες αναλωσίμων για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Είναι προφανές λοιπόν πως ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας έχουν καθυστερήσει το άνοιγμά τους καθώς δεν θα ήταν βιώσιμο με ένα τέτοιο κοστολόγιο”.

Για να ανοίξει τις πύλες του ένα ξενοδοχείο εποχικής λειτουργίας απαιτούνται πολύ υψηλές πληρότητες για να αποσβέσουν το κόστος λειτουργίας στο οποίο έρχονται να προστεθούν και οι μισθολογικές πιέσεις από την ανισορροπία στη σχέση προσφοράς και ζήτησης εργασίας, αναφέρει ο πρόεδρος του ΞΕΕ.