Ο κ. Γιώργος Αρχόντας, Επικεφαλής Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΚεφίΜ και Εντεταλμένος Διδάσκων στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις κυρώσεις στη Ρωσία, το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ενεργειακά, την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα θέματα και άλλα θέματα.
Γιώργος Αρχόντας στο pagenews.gr: Για τις κυρώσεις στη Ρωσία και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ο κ. Αρχόντας απάντησε: “Η Ευρωπαϊκή χωρίς να θέλω να υποτιμήσω ή να εξισώσω τις ευθύνες της Ρωσικής εισβολής γιατί θα πρέπει να επισημαίνουμε πάντα ότι σε αυτό τον πόλεμο υπάρχει ένας εισβολέας και μια χώρα η οποία υφίσταται αυτή την εισβολή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ευθύνες για αυτό που συμβαίνει και κυρίως έχει ευθύνες γιατί ενώ ενθάρρυνε την Ουκρανία υποστήριξε την εκφρασμένη βούληση του Ουκρανικού λαού για δυτικό προσανατολισμό της χώρας του για ένταξη δηλαδή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Δεν έκανε όλα αυτά που θα έπρεπε να κάνει προκειμένου το βήμα προσέγγισης που έκανε η Ουκρανία να έχει την αντίστοιχη ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή πλευρά. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στην δομή της λήψης αποφάσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη είναι παραδοσιακά γνωστή, είναι το παράδειγμα μιας δύσκολης διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Αυτό μπορεί να μην δημιούργησε πολλά προβλήματα μέχρι χονδρικά και τη μεγάλη κρίση της προηγούμενης δεκαετίας αλλά ειδικά σε ότι αφορά την κρίση αυτή και ειδικότερα τα όσα περάσαμε εμείς στην Ελλάδα και όσα ήρθαν στη συνέχεια τόσο η κρίση της πανδημίας τόσο και του πολέμου που βιώνουμε στην Ουκρανία φάνηκε ότι χρειάζεται η Ευρώπη αν θέλει να έχει ρόλο και παρέμβαση να μπορεί να παίρνει γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα αποφάσεις”.
Γιώργος Αρχόντας στο pagenews.gr: Για την αίτηση που έχει υποβάλλει η Ουκρανία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση
“Αυτή η αποδοχή έχει προς το παρών ένα συμβολικό ως επί το πλείστον χαρακτήρα. Για να γίνει η επεξεργασία μιας τέτοιας αίτησης θα πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη πολιτική σταθερότητα σε μια χώρα. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η επόμενη ημέρα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ελπίζουμε για το καλύτερο, ελπίζουμε γρήγορα να φθάσουμε σε μια συνθήκη που θα επανέλθει η ειρήνη, μια ειρήνη δεν μπορεί να είναι μόνιμη παρά μόνο αν έχει προϋποθέσεις δικαιοσύνης και τήρησης του διεθνούς δικαίου” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αρχόντας.
Γιώργος Αρχόντας στο pagenews.gr: Για τα ενεργειακά και την Ευρωπαϊκή Ένωση
“Ήδη έχουν ξεκινήσει να κινούνται οι σχετικές διαδικασίες οι οποίες είναι και χρονοβόρες και επώδυνες. Η απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσική ενέργεια δεν είναι κάτι εύκολο ιδιαίτερα αν δούμε το ποσοστό των ενεργειακών αναγκών που καλύπτονται ιδίως σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης από ρωσικό αέριο. Είναι μια στρατηγική της Γερμανίας μετά το ατύχημα, το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα να κλείσει τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες εντείνοντας έτσι την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, τώρα βεβαίως τρέχουμε γίνονται διάφορα και με την αξιοποίηση περισσότερο του υγροποιημένου αερίου από εναλλακτικές προελεύσεις και με την επιτάχυνση έργων που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές αλλά και με την αξιοποίηση για παράδειγμα τη διακηρυκτική τουλάχιστον αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων που περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και στην Ελλάδα…” ανέφερε ο κ. Αρχόντας.