Άποψη

Το πρώτο βήμα έγινε

Ο Γιώργος Σιαδήμας στοιχειοθετεί μέσω του pagenews.gr όλα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του και το λόγο της επίσπευσης της ανακοίνωσης

Η επίσπευση της ανακοίνωσης της αύξησης του κατώτατου μισθού από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης μόνο τυχαία δεν ήταν. 

Ο πρωθυπουργός ήθελε οι πολίτες να γνωρίζουν το ύψος του νέου κατώτατου μισθού χωρίς άλλες καθυστερήσεις αφού οι αυξήσεις από την ενεργειακή κρίση μονοπωλούν. 

Από την 1η Μαΐου ο βασικός μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ τον μήνα. Από τα 663 ανεβαίνει στα 713 ευρώ. Ποσό το οποίο, συνδυαστικά με την πρώτη αύξηση του περασμένου Ιανουαρίου, ισοδυναμεί με μία συνολική αύξηση 9.7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021. Με απλά λόγια, οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίσουν παραπάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό ετησίως ( αν συνυπολογίσουμε τα 50 ευρώ τη μηνιαία αύξηση επί 14 μισθούς = 700 ευρώ ).

«Τώρα είναι η σειρά να ενισχυθεί το μικρότερο εισόδημα και αυτό κάνουμε. Με μία κίνηση που την απαιτεί η κατάσταση. Που την αξίζουν οι εργαζόμενοι. Και που την αντέχουν οι επιχειρήσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια σειρά από νέα μέτρα στήριξης που εξετάζει η κυβέρνηση πέρα από αυτά που ισχύουν σήμερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε ο ίδιος μπροστά και έκανε τις ανακοινώσεις για να επικοινωνήσει τη νέα αύξηση. 

Άλλωστε ο ίδιος αποτελεί το βαρύ χαρτί της κυβέρνησης και επέλεξε την απευθείας επικοινωνία με τους πολίτες. 

Παράλληλα ο νέος κατώτατος δεν αφορά μόνο τους 650.000 μισθωτούς αυτής της κατηγορίας αλλά και τους δικαιούχους 24 κοινωνικών επιδομάτων με πρώτο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί πλέον κατά 31 ευρώ το μήνα.

Με την αύξηση που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 9η θέση ανάμεσα σε 21 χώρες της ΕΕ που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό, από την 11η που βρισκόταν ως σήμερα.

Αρκεί η αύξηση του κατώτατου μισθού για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της αύξηση των προϊόντων που ροκανίζουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών; 

Όχι, αλλά είναι το πρώτο και ουσιαστικό βήμα σε μια σειρά άλλων που ετοιμάζει η κυβέρνηση με προτεραιότητα την μείωση κατά πολύ των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.