People

Τα ελληνικά σχολεία γίνονται μια αγκαλιά σωτηρίας για τα παιδιά από την Ουκρανία

Τα ελληνικά σχολεία βοηθάνε τα παιδιά του πολέμου να εγκληματιστούν και να δημιουργήσουν όμορφες αναμνήσεις.

H Οξάνα Ροβεντσόκ μετανάστευσε από την Ουκρανία στην Ελλάδα πριν από 25 χρόνια. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται σε μια κλινική. Όπως λέει στο euronews, ποτέ δεν μπορούσε να φανταστεί πως κάποια μέρα θα υποδεχόταν την κόρη της και τα δύο της εγγόνια ως πρόσφυγες πολέμου.

Πριν από περίπου δύο μήνες, μητέρα και παιδιά εγκατέλειψαν την πόλη Κολομία, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Λίγες μέρες μετά την άφιξη τους στην Αθήνα, τα παιδιά γράφτηκαν σε ελληνικό σχολείο και πιο συγκεκριμένα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων.

«Ζούμε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Μπορώ να περιγράψω την ζωή μας με τρεις λέξεις: Βομβαρδισμοί, δυστυχία, προσφυγιά. Κανείς δεν περίμενεπως κάτι τέτοιο μπορούσε να συμβεί το 2022. Πονάμε βαθιά και κλαίμε για την χώρα μας. Οι άνθρωποι που έμειναν πίσω είναι φοβισμένοι, όμως και αποφασισμένοι να προστατεύσουν την πατρίδα μας.Θα κάνουν ότι μπορούν για να μην νικήσει ο εχθρός» δήλωσε η Οξάνα Ροβεντσόκ.

Η Ουκρανή που έφτασε στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, μιλάει πολύ καλά Ελληνικά και έχει καταφέρει να χτίσει μια νέα ζωή. Τώρα προσπαθεί να βοηθήσει την κόρη της που πρέπει να μάθει την γλώσσα και να βρει δουλειά. Καθημερινά, η 31χρόνη Ιρίνα μελετάει για ώρες, αφού κατανοεί πως πρέπει να μάθει την γλώσσα για να ενταχθεί στην αγορά εργασίας. Βεβαίως, τα δύο της παιδιά αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα.

«Ο ελληνικός λαός αγκάλιασε τους γιους μου και τον ευχαριστώ πολύ! Τα παιδιά μου είναι χαρούμενα. Δάσκαλοι και μαθητές τους έχουν καλωσορίσει. Ήδη έχουν νέους φίλους. Στους γιους μου αρέσει το σχολείο και προσπαθούν να προσαρμοστούν. Θέλω να είμαι αισιόδοξη, πιστεύω πως όλα θα πάνε καλύτερα» υποστηρίζει η Ιρίνα Αντρουσιάκ.

Βεβαίως το εγχείρημα είναι δύσκολο, αφού για τα δύο παιδιά όλα άλλαξαν από την μια ημέρα στην άλλη. O Ολεξέι και ο Κωνσταντίν βρέθηκαν σε μια νέα σχολική αίθουσα, στην οποία όμως δεν μπορούν να καταλάβουν τι λέει η δασκάλα τους.

Η εκπαιδευτικός Αθηνά Πυργάκη κατανοεί πως τα παιδιά χρειάζονται χρόνο και συνεχή υποστήριξη ώστε να καταφέρουν να ενσωματώθουν και να προχωρήσουν. Η τεχνολογία αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια.

«Χρησιμοποιούμε μια εφαρμογή στο tablet. Έχουμε και τις δύο γλώσσες, τα Ουκρανικά και τα Ελληνικά. Το παιδί γράφει μια λέξη στην γλώσσα του, ενώ ακριβώς από κάτω βλέπει την λέξη στα Ελληνικά. Ακόμη μαθαίνει να γράφει τα γράμματα, ενώ έχει και ήχο, δηλαδή ακούει το πως προφέρεται μια λέξη. Έτσι, βήμα βήμα, εξοικοιώνεται με μια άγνωστη καινούρια γλώσσα» δήλωσε η εκπαιδευτικός στο euronews.

Όταν ανακοινώθηκε πως στο σχολείο θα ενταχθούν παιδιά που έφυγαν από την εμπόλεμη Ουκρανία, οι δάσκαλοι ανέλαβαν να μιλήσουν στους μαθητές για τα δεινά του πολέμου και την προσφυγιά.

«Είχαμε μιλήσει στους μαθητές μας για τον πόλεμο που γίνεται ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία. Τα ελληνόπουλα προσέφεραν δώρα στους νέους τους συμμαθητές, ζωγραφιές και όλη τους την αγάπη. Μπορώ να πω πως ήταν συγκλονιστικό. Τα δύο αδέρφια έπαθαν ένα μικρό σοκ, γιατί ξαφνικά βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής. Βρέθηκαν σε ένα νέο περιβάλλον και στην αρχή ένιωθαν σαν ψαράκια έξω από το νερό» υποστηρίζει η Αθηνά Πυργάκη.

Ο διευθύντης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων, Γιάννης Κοσμόπουλος εκτιμά πως οι εκπαιδευτικοί μπορούν να πετύχουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα εφόσον στηριχθούν από την πολιτεία.

«Είμαι προσπαθούμε να εντάξουμε τα παιδιά στην κοινωνία. Πρέπει να βρίσκονται δίπλα σε παιδιά της ηλικίας τους. Γεγονός είναι πως δεν μπορούν εύκολα να μάθουν την γλώσσα. Όμως αν είχαμε έναν δάσκαλο που μιλάει Ουκρανικά, τότε η δουλειά μας θα γινόταν πολύ πιο εύκολη και απλή. Κατανοώ πως είναι δύσκολο να έρχεται κάθε μέρα, αλλά θα ήταν μεγάλη βοήθεια αν ένας δάσκαλος ερχόταν δύο φορές την εβδομάδα» δήλωσε ο Γιάννης Κοσμόπουλος.

Η εκπαιδευτική κοινότητα εκτιμά πως θα μπορούσαν να συγκροτήθουν τάξεις υποδοχής των παιδιών, διότι τώρα οι δάσκαλοι προσπαθούν να προχωρήσουν με την ύλη της τάξης τους και την ίδια ώρα να μάθουν Ελληνικά στα προσφυγόπουλα από την Ουκρανία. Ακόμη, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η πρόσφατη εμπειρία της τηλεκπαίδευσης, ώστε να οργανώθούν κάποια διαδικτυακά μαθήματα Ελληνικών.

«Τους τελευταίους δύο μήνες, τα ελληνικά σχολεία έχουν δεχθεί περισσότερα από 450 παιδιά από την Ουκρανία. Αν και ακόμη δεν μιλούν την γλώσσα, αν και δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν, τα παιδιά νιώθουν πως εδώ έχουν βρεί μια μεγάλη αγκαλιά αλληλεγγύης και υποστήριξης» μεταδίδει από την Αθήνα ο δημοσιογράφος του euronews, Απόστολος Στάικος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο