Η ενεργειακή κρίση και η αύξηση των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, η οποία έχει ρίξει στο τραπέζι τρία σενάρια για τη μείωση της τιμής. Αυτά κινούνται σε δύο άξονες της επιβολής πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και της συνέχισης των επιδοτήσεων με πολλαπλές παραλλαγές.
Κοινό σημείο των σεναρίων είναι η χρηματοδότηση της εφαρμογής τους, αφού απαιτούνται κεφάλαια τουλάχιστον 3-4 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του έτους, ποσό που μπορεί να αυξηθεί πολύ περισσότερο σε περίπτωση πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο, εξέλιξη που δεν μπορεί να αποκλειστεί όσο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός θα επιλέξει το καταλληλότερο που θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή στην περίπτωση που και η Σύνοδος Κορυφής του Μαΐου δεν υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις για κεντρική παρέμβαση που έχει υποβάλει η ομάδα των χωρών του Νότου, με πρωτοβουλία της Ελλάδας.
Ποιες οι παρεμβάσεις
Σε εθνικό επίπεδο, η πρώτη παρέμβαση αφορά την επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά στη βάση τριών εναλλακτικών σεναρίων. Είτε επιβολής ανώτατου ορίου τιμής σε κάθε τεχνολογία (φυσικό αέριο, λιγνίτη, ΑΠΕ κ.λπ.), είτε ενιαίου ανώτατου ορίου ή και επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο. Κρίσιμος παράγοντας είναι η χρηματοδότηση των νέων μέτρων, αφού απαιτούνται τουλάχιστον 3-4 δισ. για το υπόλοιπο του έτους.
Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις είναι:
- 1. Επιβολή ανώτατης οριζόντιας τιμής εκκαθάρισης των πληρωμών των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που παράγουν και πουλάνε μέσα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.
- 2. Εφαρμογή διαφορετικού πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν. Δηλαδή ξεχωριστό ανώτατο ποσό πληρωμής για τις μονάδες ΑΠΕ, φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σταθμών.
- 3. Συνδυασμός πλαφόν με επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.
- 4. Γενναία αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος.
Όποια από τις προαναφερόμενες επιλογές θα οδηγήσουν σε χαμηλότερη τιμή αγοράς από τους προμηθευτές ρεύματος και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Συνάντηση Μητσοτάκη με Αμερικανούς Γερουσιαστές για την ενέργεια
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον κ. Frank Pallone, Πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η σαφής στάση που έλαβε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή, στηρίζοντας την Ουκρανία με ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε το σχέδιο της Ελλάδας για την ενεργειακή της επάρκεια εν μέσω της πρωτοφανούς αυτής διεθνούς κρίσης, καθώς και για την αυτάρκειά της στο μέλλον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η χώρα μας, προκειμένου να καταστεί πύλη εισόδου ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.