Ο Στρατηγικός Σύμβουλος, Καθηγητής κ. Νίκος Λυγερός μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη όπου αναφέρθηκε στο ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες καθιστούν την Ελλάδα “παίκτη”.
Νίκος Λυγερός στο pagenews.gr: Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες καθιστούν την Ελλάδα “παίκτη”
“Νομίζω ότι ήρθε επιτέλους αυτή η ώρα από ότι φαίνεται χρειαζόταν να αλλάξουν οι συνθήκες οι γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές αλλά τώρα μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία και το χαιρόμαστε γιατί είναι η έναρξη μιας νέας εποχής, εγώ δεν θα έλεγα απλώς ότι είναι το τέλος μιας παλιάς αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά σε αυτό το χώρο και νομίζω το πρόσεξες και εσύ το είπε πολύ ξεκάθαρα ότι πρέπει και εμείς να αποφασίσουμε αν θα είμαστε μόνο ένας ενεργειακός κόμβος ή μια χώρα παραγωγής. Ξέρεις πολύ καλά τόσα χρόνια το συζητάμε και μαζί είναι εντελώς διαφορετικές αυτές οι δύο επιλογές, όταν είσαι ενεργειακός κόμβος μπορεί ξαφνικά να σε μετακινήσουν βλέπε Ουκρανία. Όταν είσαι παραγωγός δεν ξεκολλάει κανένας από την περιοχή και είναι όλοι πιο σταθεροί σύμμαχοι και με εσένα” σημείωσε ο κ. Λυγερός.
Νίκος Λυγερός στο pagenews.gr: Για τα χρονοδιαγράμματα
“Με βάση τις ανακοινώσεις οι αριθμοί είναι αρκετά συντηρητικοί φαντάζομαι για να είναι σίγουροι στις δηλώσεις τους εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι είχαμε τα ίδια και με το κοίτασμα στο Ισραήλ, με το κοίτασμα στην Αίγυπτο αλλά μετά όταν περάσαμε στο πρακτικό επίπεδο είδαμε τα πράγματα πήγαν πιο γρήγορα εφόσον το Tamar ήταν εμπορικό σε 4 χρόνια και το άλλο σε 3. Άρα για εμένα το πιο σημαντικό είναι να τελειώσει η διαδικασία των ερευνών και να αρχίσει η γεώτρηση, γιατί από τη στιγμή που έχουμε τη γεώτρηση μπορούμε εντός 3ετίας να έχουμε αποτελέσματα σε επίπεδο εμπορικό και επειδή υπάρχει και μια πίεση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εννοώ πίεση θετική με την έννοια ότι υπάρχει ανάγκη λόγω της προσπάθειας για γρήγορη απεξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές, ουσιαστικά έχουμε και την πελατεία και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ταυτόχρονα έχουμε ειδικούς του τομέα που βρίσκονται στην ΑΟΖ μας, εμείς έχουμε πάρει την πολιτική απόφαση και έχουμε βέβαια και τους πελάτες που περιμένουν πως και πως να έχει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση φυσικό αέριο και να μην είναι η ίδια εξαρτημένη από το εξωτερικό