Δυσάρεστα είναι τα νέα για τις μεγάλες οικονομίες, μιας και τη φετινή χρονιά ήδη έχουν φανεί τα επακόλουθα της πανδημίας και υπάρχει μία επιστροφή στην κανονικότητα.
Από την αρχή της χρονιάς οι χρεοκοπίες των επιχειρήσεων σε ΗΠΑ και Γαλλία άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα – με ταχύ μάλιστα ρυθμό – καθώς τα προγράμματα στήριξης που είχαν εκπονήσει οι κυβερνήσεις της Ουάσιγκτον και του Παρισιού εκπνέουν και ο πακτωλός των κεφαλαίων που είχε διοχετευθεί προς τον επιχειρηματικό κόσμο για να ξεπεράσει τα δεινά της πανδημίας στερεύει.
Για τις ΗΠΑ η ελβετική τράπεζα UBS, όπως αναφέρει το ot.gr είναι λιγότερο απαισιόδοξη. Προβλέπει ότι την επόμενη πενταετία θα σκάσουν λιγότερα «κανόνια» συγκριτικά με όσα προέβλεπε το 2021. Αλλά αναγνωρίζει ότι οι μεταπανδημικές συνθήκες και εν γένει το περιβάλλον στον κόσμο των επιχειρήσεων και του λιανεμπορίου έχουν ήδη αλλάξει άρδην.
Το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον (και κυρίως το ευρωπαϊκό) θα επηρεαστεί επιπλέον και από άλλους αποσταθεροποιητικούς παράγοντες. Από τον πόλεμο στην Ουκρανία (ακόμα κι αν μείνει εντός ουκρανικών συνόρων…), από τη ζημιά που έχουν υποστεί η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και οι μεταφορές, που όπως όλα δείχνουν θα χρειαστεί να περάσουν μήνες για να αποκατασταθεί. Και βεβαίως από τον πληθωρισμό που σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στην καταναλωτική ζήτηση (περισσότερο επίσης στην Ευρώπη).
Ομοβροντίες στη Γαλλία
Στη Γαλλία η περίοδος της στήριξης του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας «με κάθε κόστος», όπως ο ίδιος ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είχε τονίσει, και η εταιρική εποπτεία από κοινωνικούς οργανισμούς, όπως η Urssaf, τερματίζονται. Η εταιρεία συμβούλων Altares υπολόγισε ότι το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 οι χρεοκοπίες γαλλικών επιχειρήσεων άγγιξαν τις 10.000 (ήταν 9.972 για την ακρίβεια). Σημείωσαν δηλαδή αύξηση κατά 34,6% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.
Και όμως, οι χρεοκοπίες είναι ακόμη πολύ λιγότερες συγκριτικά με τα προ της πανδημίας χρόνια. «Με αναγωγή σε δωδεκάμηνη βάση υπολογίζονται περί τις 30.800, ενώ στα τέλη του 2019 ήταν 52.000», σημειώνει στην οικονομική εφημερίδα «Les Echos» ο Τιερί Μιγιόν, επικεφαλής μελετών της Altares. «Έως την αρχή της χρονιάς οι γαλλικές επιχειρήσεις απολάμβαναν αδιακρίτως ένα κρατικό δίκτυ προστασίας. Έτσι κρατήθηκαν ζωντανές και εκείνες που αντιμετώπιζαν προβλήματα επιβίωσης προτού ακόμα ξεσπάσει η υγειονομική κρίση», πρόσθεσε ο Γάλλος ερευνητής.