Η χθεσινή ψηφοφορία ανέδειξε κυρίαρχο το Αλέξη Τσίπρα. Τα φαραωνικά ποσοστά 75%-25% του λύνουν τα χέρια και για το παρόν και για το μέλλον. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι, πλέον ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Σε μερικές ώρες, στις 13.00, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει με την ομιλία του να συσπειρώσει και να καλύψει τις ανησυχίες εκείνων των στελεχών που διακρίνουν τη «βίαια ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ».
Μια ιστορική φράση του Γιάννη Δραγασάκη σε συνέντευξη του, στην εφημερίδα «Επενδυτής», την ημέρα του κλεισίματος των τραπεζών στη Κύπρο!
Όπως είναι γνωστόν το παρελθόν δεν αλλάζει. Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να κάνει πράξη αυτό που είχε δηλώσει αργά το βράδυ των εκλογών: «είδα τα λάθη, το κόμμα θα αλλάξει». Για τον Αλέξη Τσίπρα η καταλληλότερη στιγμή για όλες τις αλλαγές που είναι αποφασισμένος ήταν η συγκεκριμένη περίοδος γιατί:
-είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ του επερχόμενου θέρους που όλα στην Ελλάδα νεκρώνουν και των επόμενων εκλογών.
-στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο.
-τρία περίπου χρόνια, μετά τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα. Οι εγγραφές για τα νέα μέλη δεν προκάλεσαν τον ενθουσιασμό στους Έλληνες πολίτες ενώ η εσωκομματική κόντρα έχει προκαλέσει εσωστρέφεια και αδράνεια.
-παρά το γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη κυβέρνηση σε γεωμετρική πτώση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζει να κερδίζει. Για αξιωματική αντιπολίτευση στις παρούσες συνθήκες, δεν αποτελεί και δείγμα σοβαρής πολιτικής.
-η ουκρανική κρίση έχει προκαλέσει σοβαρά ρήγματα στις δομές όλων των κομμάτων. Πολύ, δε, περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ που ακόμη εντός του υπάρχουν τα φαντάσματα του παρελθόντος.
-η εικόνα που παρουσίαζε το τελευταίο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ένα κόμμα σε πλήρη ακινησία. Μια φθορά που είχε αρχίσει να έχει συνέπειες και στην εικόνα του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.
-ήθελε, επιτέλους να ξεκαθαρίσει, τη δίκη του πολιτική πορεία «ξεκαθαρίζοντας με το,παρελθόν και χαράσσοντας την επόμενη ημέρα», όπως τόνιζε και ο ίδιος σε συνεντεύξεις του.
-θέλει να ανοίξει ιδεολογικά τον ΣΥΡΙΖΑ προς το χώρο της σοσιαλοδημοκρατίας.
Τούτων δοθέντων το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τελικά πραγματοποιήθηκε, ίσως, στον καταλληλότερο χρόνο. Στη Κουμουνδούρου εκτιμούν πως προλαβαίνουν να αλλάξουν την εικόνα των δημοσκοπήσεων και να κερδίσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη του κόσμου. Το τελευταίο ήταν διάχυτο στο σώμα του συνεδρίου.
Εν τω μεταξύ, μέχρι αργά το βράδυ, παράλληλα με την ψηφοφορία επί των προτάσεων Τσίπρα και «Ομπρέλας», κατατίθετο οι υποψηφιότητες για την νέα, 300μελή, Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Οι τάσεις του κόμματος είναι φανερό πως θα κυκλοφορήσουν τις δικές τους λίστες, με αποτέλεσμα κάποιοι ουδέτεροι να μην επιλέξουν να είναι υποψήφιοι. Ήδη ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκτός της ευρωβουλής που έχει δηλώσει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, χθες το βράδυ ανακοίνωσε και την απόφαση του, να μην είναι υποψήφιος για κανένα εσωκομματικό όργανο του κόμματος.
Οι εσωτερικές διαμάχες δεν τελείωσαν. Η λήξη του συνεδρίου δεν ορίζει και τη λήξη των «εχθροπραξιών». Στις 15 Μαΐου θα υπάρξει και νέα κόντρα για την εκλογή των μελών της κεντρικής επιτροπής. Η εσωκομματική αντιπολίτευση θα επιδιώξει να αυξήσει το ποσοστό των μελών της στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο. Η γνωστή ιστορία της αριστεράς.
Στις 15 Μαΐου, κρίνεται και κάτι ευρύτερο των στενών πλαισίων της Κουμουνδούρου: θα είναι η πρώτη φορά που στην ιστορία της αριστεράς θα ψηφίσουν για τα πολιτικά όργανα και μέλη που θα εγγράφονται την ίδια ημέρα. Το ποσοστό συμμετοχής θα το κρίσιμο μέγεθος. Και οι συγκρίσεις με τις αντίστοιχες ψηφοφορίες, των άλλων κομμάτων, δεδομένες.
Για όλους…