Η πόλεμος στην Ουκρανία ήταν μια τεράστια οπισθοδρόμηση για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Πρόκειται για μια κρίση που έρχεται να προστεθεί στην κρίση της πανδημίας. Η κρίση μεταφράζεται ήδη σε χαμηλότερη ανάπτυξη και περισσότερο πληθωρισμό. Ο συνδυασμός μιας γεωπολιτικής κρίσης και μιας υγειονομικής κρίσης μπορεί να είναι πραγματικά εκρηκτικός και οι διεθνείς οργανισμοί αρχίζουν να προειδοποιούν για τις συνέπειές του μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επεσήμανε ότι προς το παρόν η άνοδος του πληθωρισμού —ο οποίος τον Μάρτιο ήταν κατά μέσο όρο 7,5% στην ευρωζώνη, έναντι του στόχου σταθερότητας 2%— δεν μεταφέρεται στους μισθούς. Έτσι εκτιμά και ευελπιστεί ότι θα μετριαστεί καθώς προχωρά η χρονιά.
Αυτήν την Τετάρτη, οι υπεύθυνοι των διεθνών οργανισμών προειδοποίησαν για τον κίνδυνο ο πόλεμος στην Ουκρανία να καταλήξει να προκαλέσει μια πολύ σοβαρή επισιτιστική κρίση στις φτωχότερες χώρες. Η απειλή είναι πραγματική. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, για κάθε ποσοστιαία μονάδα που αυξάνεται η τιμή των τροφίμων, 10 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν σε ακραία φτώχεια, μια κατάσταση που επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από το κόστος της βασικής ενέργειας και των λιπασμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να φαίνεται λιγότερο επείγουσα, αλλά όχι λιγότερο σημαντική, η διάγνωση που έδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Πέμπτη σχετικά με τις παράπλευρες απώλειες του πολέμου: κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας σε γεωπολιτικά μπλοκ, με διαφορετικούς εμπορικούς κανόνες και τεχνολογία, συστήματα πληρωμών και νομισματικά αποθέματα. Ίσως αυτή είναι η «επόμενη κανονικότητα», για την οποία οι ειδικοί αρχίζουν να προειδοποιούν και κατά της οποίας οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς θεσμοί πρέπει να προετοιμάσουν απαντήσεις για να περιορίσουν τις πιο αρνητικές επιπτώσεις της.