Κόσμος

Αυτό κρύβεται πίσω από το σκληρό lockdown στη Σανγκάη – Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και πολιτών

Η Σανγκάη "σιώπησε" από το lockdown που έχει διαταχθεί, προκειμένου ανασχεθεί ο κορονοϊός, μετατρέποντας το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμο σε πόλη-φάντασμα.

Η Σανγκάη “σιώπησε” από το lockdown που έχει διαταχθεί, προκειμένου ανασχεθεί ο κορονοϊός, μετατρέποντας το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμο σε πόλη-φάντασμα.

Άδειοι δρόμοι, με τα ρομποτικά σκυλιά να κάνουν την εμφάνιση τους με ένα μεγάφωνο μέσω του οποίου εκφωνούνται διαταγές στους κατοίκους, όπως γράφουν οι Financial Times, και παντού κλειστά καταστήματα. Μοναδική ανθρώπινη παρουσία είναι οι ένοικοι των οικιστικών συγκροτημάτων που στέκονται στην ουρά περιμένοντας να υποβληθούν σε τεστ κορονοϊού. Και όλα αυτά, με συνολικά 17.046 κρούσματα.

Ωστόσο, όχι μόνο η πόλη της Σαγκάης, αλλά ολόκληρη η Κίνα, είναι τόσο πυκνοκατοικημένη, που αν τα κρούσματα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται εκθετικά, είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα ξεφύγει και το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει.

Πλέον, οι Αρχές της Σανγκάης μετατρέπουν κτίρια κατοικιών σε κέντρα καραντίνας, προκειμένου να στεγάσουν τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών με Covid-19, όμως η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει οργή και αντιδράσεις από τους γείτονες που ανησυχούν ότι κινδυνεύουν να μολυνθούν.

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και πολιτών που μπαίνουν με την βία σε καραντίνα

Όπως μεταδίδει το BBC, εκατομμύρια κάτοικοι είναι περιορισμένοι στα σπίτια τους, καθώς η Σαγκάη έρχεται αντιμέτωπη με ένα νέο ξέσπασμα του ιού. Με περισσότερα από 20.000 κρούσματα την ημέρα, οι αρχές αναζητούν χώρους καραντίνας.

Μάλιστα, ορισμένες κατοικίες μετατρέπονται σε κέντρα καραντίνας. Οι αρχές τις τελευταίες εβδομάδες έχουν μετατρέψει εκθεσιακούς χώρους και σχολεία σε κέντρα καραντίνας και έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδια νοσοκομεία. Πολίτες μεταφέρονται στα κέντρα αυτά με τη βία, χωρίζονται από τις οικογένειές τους, ενώ πολλοί παραπονούνται για ελλείψεις σε τρόφιμα.

Οι πολίτες πρέπει να παραγγείλουν φαγητό και νερό και να περιμένουν τις κρατικές αρχές να στείλουν λαχανικά, κρέας και αυγά.

Η επέκταση του lockdown έχει κατακλύσει τις υπηρεσίες παράδοσης, τις ιστοσελίδες των καταστημάτων παντοπωλείου και ακόμη και τη διανομή κρατικών προμηθειών. Εν τω μεταξύ, η κινεζική κυβέρνηση έστειλε ομάδες στην πόλη για να βοηθήσουν περισσότερες από 660 εταιρείες σε βασικούς τομείς της οικονομία.