Τα μέτρα χαλαρώνουν σταδιακά, αρχής γενομένης από την Πρωτομαγιά, ωστόσο ο εορτασμός του δεν θα έχει τους προηγούμενους υποχρεωτικούς περιορισμούς, όσον αφορά σε μετακινήσεις και συμμετοχές στα οικογενειακά τραπέζια, με τους ειδικούς να εστιάζουν στην προσωπική επιλογή, ενώ διατηρούνται τη Μεγάλη Εβδομάδα, όλα τα μέτρα που ισχύουν σε εκκλησίες.
Στη νέα φάση, «οι προσωπικές επιλογές καθορίζουν για τον καθέναν από μας στο βαθμό έκθεσής του στον ιό», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την άρση μέτρων και προειδοποίησε:
«Η πανδημία είναι εδώ, ο ιός κυκλοφορεί και φαίνεται ότι θα κυκλοφορεί αρκετά ακόμα ανάμεσά μας. Συνεπώς, ο καθένας από εμάς θα πρέπει να μάθει να συνυπάρχει μαζί του, καθώς επιστρέφει σε σημαντικό βαθμό στις συνήθειές του».
Πώς θα πάμε στις εκκλησίες
Το τρίτο Πάσχα από την έναρξη της πανδημίας όλοι είμαστε έτοιμοι να το γιορτάσουμε όπως ξέρουμε, όπως συνηθίζουμε, ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου. «Φέτος έχουμε μία κοινωνία όπου η πλειονότητα των πολιτών έχει ήδη εμβολιαστεί και βρισκόμαστε σε μία στιγμή που ο ιός που κυκλοφορεί φαίνεται ότι προκαλεί ηπιότερη νόσο, τουλάχιστον στους εμβολιασμένους», συμπλήρωσε.
Έτσι, θα πάμε στην εκκλησία φορώντας τη μάσκα, θα πάμε στην εξοχή να συναντήσουμε τις οικογένειές μας και τους φίλους μας. Ωστόσο, «δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι με την τήρηση των πολύ απλών μέτρων, όπως είναι η χρήση της μάσκας, η προτίμηση συναθροίσεων σε ανοικτούς χώρους και η διενέργεια ενός αυτοδιαγνωστικού τεστ, του self test δηλαδή, πριν δούμε τα ευάλωτα άτομα της οικογένειάς μας, θα μας βοηθήσουν να περάσουμε καλά και με ασφάλεια».
Τα μέτρα στην εστίαση για ανεμβολίαστους το Πάσχα 2022
Μέχρι την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης, ανεμβολίαστοι θεωρούνται όσοι δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο και δεν έχουν νοσήσει, ή έχουν νοσήσει και έχει περάσει το εξάμηνο, ή όσοι έχουν κάνει μία ή δόσεις του εμβολίου και έχει περάσει ένα εννεάμηνο.
Για αυτούς απαιτείται αρνητικό rapid test για τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και το λιανεμπόριο, ενώ απαγορεύεται η είσοδός τους και σε: θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια. Συνεχίζει δε να υφίσταται η υποχρεωτική διεξαγωγή rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
Πού θα είναι υποχρεωτική η μάσκα μετά την άρση μέτρων
Η Βάνα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι στο θέμα της μάσκας υπάρχει μια παρανόηση. Όπως εξήγησε, το γεγονός ότι αίρεται η υποχρεωτικότητα, δεν σημαίνει ότι καταργείται.
«Δεν είναι ότι βγάζουμε τη μάσκα. Αυτό είναι λάθος και λέγεται συνέχεια και κακώς λέγεται. Δεν είναι ότι σταματάμε να φοράμε μάσκα. Αίρεται η υποχρεωτικότητα της μάσκας. Είναι τελείως διαφορετικό», τόνισε. Και, όπως υπογράμμισε, η χρήση μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα πλοία, στα σχολεία, τα νοσοκομεία και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η σχετική απόφαση θα ορίζει όλους τους χώρους που η χρήση μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική.
Από την Πρωτομαγιά οι αλλαγές
Από την 1η Μαΐου, θα ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Όπως σημείωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Ελλάδα ακολουθεί το παράδειγμα άλλων χωρών, που εδώ και καιρό έχουν προχωρήσει σε χαλάρωση των μέτρων κατά του Covid. «Εμείς τώρα βλέπουμε τη μείωση των κρουσμάτων, γι’ αυτό και από εδώ και πέρα μπορούμε να χαλαρώσουμε.
Στη Γαλλία, για παράδειγμα, δεν υπάρχει μάσκα, ούτε στους εξωτερικούς, ούτε στους εσωτερικούς χώρους. Σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν καταργηθεί επειδή είχαν νωρίτερα κάμψη των επιδημιολογικών δεικτών. Εμείς πάμε λίγο πιο αργά, γιατί αυτό μας υπαγόρευε η επιδημιολογική επιτήρηση. Και να πω και πάλι ότι εδώ είμαστε. Ελπίζουμε όλοι όχι μόνο σε ένα καλό Πάσχα, αλλά και σε ένα καλό καλοκαίρι».
Έτσι μια νέα κανονικότητα θα ξεκινήσει από την 1η Μαΐου. Θα ανοίξει για όλους, η εστίαση χωρίς να είναι πια υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού rapid test. Ειδικά οι ανεμβολίαστοι θα επιστρέψουν χωρίς έξτρα κόστος και περιορισμούς στα μπαρ, τις καφετέριες και τα εστιατόρια, ωστόσο, ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η άρση -ή «αναστολή»- των μέτρων θα ισχύει τελικά και για τους κλειστούς χώρους.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης:
«Από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς. Αυτό σημαίνει ότι και εκεί που υπήρχε υποχρέωση διενέργειας τεστ, δεν θα χρειάζεται να διενεργείται.»
Πότε καταργείται το rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους
«Από 1η Μαΐου ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολιάστων συμπολιτών μας στους χώρους εργασίας» δήλωσε ο κ. Πλεύρης κατά τη διάρκεια των επίσημων ανακοινώσεων.
Τι ισχύει για τα πιστοποιητικά
Οι νέες ημερομηνίες λήξης των πιστοποιητικών είναι οι εξής:
- Το πιστοποιητικό νόσησης λήγει στους 6 μήνες
- Το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους 9 μήνες για όσους ενήλικους έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει το παραπάνω χρονικό διάστημα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης