Κόσμος

Σε υποχώρηση η Παγκόσμια Οικονομική Ανάπτυξη

Η οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμια πλέον κλίμακα υποχωρεί

Η οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμια πλέον κλίμακα υποχωρεί. Συγκεκριμένα, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει από 5,8% το 2021 σε 3,3% το 2022 και το 2023. Η οικονομική δραστηριότητα αντιμετωπίζει εμπόδια που προκύπτουν από τον υψηλότερο πληθωρισμό, ο οποίος απαιτεί αυστηρότερη νομισματική πολιτική, καθώς και επεισόδια αναζωπύρωσης του COVID-19 και διαταραχών τιμών από τον πόλεμο στην Ουκρανία.  

Οι προοπτικές ποικίλλουν μεταξύ των μεγάλων οικονομιών. 

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα μπορούσε να επιβραδυνθεί σημαντικά τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς τα σοβαρά lockdown για τον COVID-19 και μια σημαντική ύφεση στον τομέα των ακινήτων επιβραδύνουν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Η οικονομία της Ινδίας προβλέπεται να αναπτυχθεί ταχύτερα, αλλά η συρρίκνωσή της κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν ιδιαίτερα σοβαρή.

Οι προοπτικές των ΗΠΑ είναι λιγότερο ευνοϊκές συγκριτικά με ό,τι αναμενόταν τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1980. Αν και η μείωση της δημοσιονομικής τόνωσης θα εξαλείψει κάποια ζήτηση, οι καταναλωτές έχουν δημιουργήσει αποταμιεύσεις από την αρχή της πανδημίας που θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις δαπάνες. Για να ελέγξει τον πληθωρισμό, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα χρειαστεί να αυστηροποιήσει τη νομισματική πολιτική, αυξάνοντας την ανεργία σε περίπου 4,5 τοις εκατό και πυροδοτώντας ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο ύφεσης.