Ο πόλεμος στην Ουκρανία όπως είναι φυσικό έχει δημιουργήσει εκτός από το ανθρώπινο κομμάτι που είναι πολύ σημαντικό, πάρα πολλές επιπτώσεις, τόσο οικονομικές όσο και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Είναι πολύ πιθανό οι κυρώσεις στη Ρωσία σε συνδυασμό με τον εν εξελίξει πόλεμο να δημιουργήσουν μια στροφή στην αποπαγκοσμιοποίηση του εμπορίου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου μείωσε απότομα τις προοπτικές του για το παγκόσμιο εμπόριο φέτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Οργανισμός προειδοποιεί, μάλιστα, ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για τις συνέπειες.
«Πλέον αναμένουμε αύξηση του όγκου του εμπορίου αγαθών κατά 3,0% το 2022 -μειωμένο συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη για 4,7%- και 3,4% το 2023, αλλά αυτές οι εκτιμήσεις είναι λιγότερο βέβαιες από το συνηθισμένο λόγω της ρευστής φύσης της σύγκρουσης», δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) σε δελτίο τύπου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι, δεδομένων των τρεχουσών εκτιμήσεων για το ΑΕΠ, «η αύξηση του όγκου του εμπορίου αγαθών το 2022 θα μπορούσε να είναι τόσο χαμηλή όσο 0,5% ή τόσο υψηλή έως και 5,5%.
Ο ΠΟΕ είπε ότι ο μεγαλύτερος αντίκτυπος της κρίσης ήταν η απότομη άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο χώρες που λειτουργούν ως κύριοι προμηθευτές βασικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, ενέργειας και λιπασμάτων, «οι προμήθειες των οποίων απειλούνται τώρα από τον πόλεμο».
Οδηγούμαστε σε μια αποπαγκοσμιοποίηση του εμπορίου;
Οι γεωπολιτικές πιέσεις είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν μια μεγάλη στροφή προς την αποπαγκοσμιοποίηση, με την ώθηση στο εμπόριο με την ανάκαμψη των χωρών από την πανδημία σύμφωνα με τους FT.
Φόβοι για πιθανή επισιτιστική κρίση
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η Οκόντζο-Ιουεάλα προειδοποίησε ότι είναι μια πιθανή επισιτιστική κρίση και ότι 35 αφρικανικές χώρες που εισάγουν τρόφιμα είτε από την Ουκρανία είτε από τη Ρωσία είτε και από τις δύο πλήττονται σοβαρά, αναφέροντας ειδικότερα την Αίγυπτο και την Τυνησία.
Ο ρόλος της Κίνας και της Ρωσίας
Για πιέσεις από το εξωτερικό της Κίνας στις επιχειρήσεις της ασιατικής χώρας σχετικά με τις κυρώσεις που δέχεται η Ρωσία από τις χώρες της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία κάνει λόγο το Πεκίνο.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Σου Τσουετίνγκ, ξένες επιχειρήσεις έχουν πιέσει τις κινεζικές εταιρείας να διαλέξουν μεριά για τη «σύγκρουση» στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει ποιες ήταν αυτές οι επιχειρήσεις από το εξωτερικό.