Ελλάδα

Φλώρος: “Οι τούρκικες υπερπτήσεις μπορεί να φέρουν κίνδυνο ατυχήματος με απρόβλεπτες συνέπειες”

Το δικό του μήνυμα προς την Τουρκία, για τις συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, αλλά και το τι πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Φλώρος

Το δικό του μήνυμα προς την Τουρκία, για τις συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, αλλά και το τι πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ γι’ αυτό, αναφέρθηκε ο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Συγκεκριμένα επεσήμανε πως όλο αυτό που γίνεται με την τούρκικη αεροπορία και τις συνεχόμενες παραβιάσεις του ελληνικού FIR, μπορεί να οδηγήσει σε «ατύχημα» με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνόδευσε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο σε στις εγκαταστάσεις της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στη Σούδα της Κρήτης.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ με την ευκαιρία της επίσκεψης αντιπροσωπείας Αμερικανών Γερουσιαστών με επικεφαλής τον Σαλούντ Καρμπαχάλ.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μαζί με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές, ενημερώθηκαν από τον διοικητή του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) για την αποστολή και τη λειτουργία του Συμμαχικού πολυεθνικού και διακλαδικού κέντρου εκπαιδεύσεως που λειτουργεί στην Κρήτη.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στις συνέπειες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στις επιπτώσεις της στην ασφάλεια και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Επεσήμανε την εν γένει τουρκική αναθεωρητική στάση και προκλητικότητα – η οποία, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, εκδηλώνεται με εκτέλεση υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου – που αφενός προκαλούν δυσμενείς εντυπώσεις για την συνοχή της Συμμαχίας και αφετέρου αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχήματος που εφόσον συμβεί, ενδέχεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Υπογράμμισε, δε, την προοπτική και τις δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ, στο πλαίσιο της υπογραφής της Εφαρμοστικής Διευθέτησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας και της αυξανόμενης συχνότητας και διάρκειας κοινών δράσεων, συνεργασιών και επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.