Το καλό της ψυχανάλυσης, είναι -αν επιχειρήσουμε να το πούμε με εύληπτο τρόπο- ότι βοηθάει κάποιον να δώσει απαντήσεις σε προσωπικά υπαρξιακά του ζητήματα που τον απασχολούν και πιθανότατα αποτελούν αιτίες είτε για να μην είναι ευτυχισμένος, είτε για να μην βρίσκει την ισορροπία του. Βεβαίως υπάρχει και ο κύκλος των χαμένων…συνεδριάσεων. Είναι οι συνεδρίες, που μάλλον δεν οδήγησαν σε αποτέλεσμα…
Αναζητώντας απαντήσεις
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την πολιτική σκηνή; Αν όχι, απόλυτη, τότε..πάρα πολύ μεγάλη. Διότι από σήμερα -με την έναρξη του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ- και μέχρι τέλη Μαΐου -όταν θα γίνει το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ- οι τρείς βασικοί πολιτικοί παίκτες μπαίνουν στην αρένα των εσωκομματικών διαδικασιών: αυτές τις ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, αρχές Μαΐου η ΝΔ, τέλη του ίδιου μήνα το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Αν και σε πολλά διαφωνούν τα κόμματα, είτε όλα μεταξύ τους είτε …ανά δυάδες, υπάρχει κάτι που τους ενώνει και θα επιχειρήσουν να το βρουν -άλλο λιγότερο, άλλο περισσότερο- μέσα από τα Συνέδριά τους: ενότητα και δυναμική για την τελική ευθεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές. Επίσης, τους ενώνει κι ένας φόβος: να μην αποτελέσουν τα Συνέδριά τους αφορμή για να αναπτυχθούν φυγόκεντρες δυνάμεις, ή να ανάψουν εστίες εσωκομματικών εντάσεων.
Ευφορία και κίνδυνος
Την, τυπικά, πιο «εύκολη» εσωκομματική δουλειά μάλλον θα την έχει το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, καθώς τόσο η δημοσκοπική ευφορία, όσο και η πιθανότητα ανάληψης μετεκλογικά ευρύτερου ρόλου, είναι δυο θετικές παράμετροι. Από την άλλη βεβαίως, σοβεί ο -πολύ μεγάλος- κίνδυνος να αποτύχει μέσα από το Συνέδριο να αποκτήσει σαφή πολιτική ταυτότητα και πολιτική πρόταση με πιθανή συνέπεια να ανατραπούν οι προαναφερθείσες θετικές παράμετροι. Πλην όμως, αν σε κάτι συμφωνούν όλες οι δημοσκοπήσεις, είναι ότι ο κεντρώος χώρος δείχνει να μην έχει πειστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κι άρα με όρους…πολιτικής αγοράς η ζήτηση για μια νέα πρόταση είναι υπαρκτή και σημαντική….
Γκρίνια
Αν και τη ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ τους χωρίζουν πολλά, είναι ξεκάθαρο ότι τους ενώνει κάτι: η… «γκρίνια». Στην Κυβέρνηση, με βάση τα όσα έχουν συμβεί, είναι απολύτως αναμενόμενη. Η πράξη θα δείξει αν είναι και διαχειρίσιμη. Στον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, η γκρίνια είναι μη αναμενόμενη. Αποκτά δε πολλαπλασιαστική δύναμη από τη στιγμή κατά την οποία είναι δεύτερο κόμμα -εν αναμονή κυβέρνηση- κι άρα θα περίμενε κάποιος αυτό να αποτελεί συγκολλητική δύναμη. Αντιθέτως, μέχρι τώρα δείχνει να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, παρά να λύνει…
Τα δεδομένα
Οι δημοσκοπήσεις, που τελευταία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, διαφέρουν σε αρκετά σημεία, αλλά συμφωνούν στο βασικό: για το ποιο κόμμα προηγείται. Μόνο στις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα τους εμφανίζεται πρώτο! Και δεν θα πρέπει κάποιος να σπεύσει να υποστηρίξει ότι η διαφορά των εκλογών του Ιουλίου του 2019 ήταν μεγάλη. Η εκλογική απήχηση δεν λειτουργεί σαν…πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ή σαν θερμόμετρο που πέφτει σταδιακά. Επίσης, όσοι διαθέτουν καλή μνήμη, δεν ξεχνούν ότι όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, πολλούς μήνες πριν από τις εκλογές οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν να υπολείπεται κατά πολύ της ΝΔ.
Τα ζητούμενα
Η αλήθεια είναι ότι δυο είναι οι βασικές «διαφωνίες» των δημοσκοπήσεων: πόση είναι η διαφορά, είτε ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είτε ανάμεσα σε ΚΙΝΑΛ και ΣΘΡΙΖΑ…
Κι όλα αυτά αντιπαρερχόμενοι το οπαδικής εμπνεύσεως επιχείρημα περί χειρότερης κυβέρνησης από τη μεταπολίτευση και μετά. Διότι, αν όντως ισχύει αυτό το επιχείρημα, όπως λένε κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτομάτως προκύπτει το ερώτημα: μετά από τόσες κρίσεις, μετά από μια τόσο κακή κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα…τί άλλο θα πρέπει να συμβεί για να καρπωθεί δημοσκοπικά οφέλη η αξιωματική αντιπολίτευση;
Βασικό ζητούμενο λοιπόν για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι αν θα υιοθετήσει την τακτική του «ώριμου φρούτου» ή αν θα διατυπώσει πολιτική πρόταση. Αλλιώς θα αποδειχθεί ότι δεν πρόκειται για τακτική, αλλά για πολιτική αδυναμία να αρθρώσει διακριτή, σαφή, πειστική και εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Είναι απολύτως κρίσιμο -για την πολιτική του επιβίωση ως κόμμα κι όχι ως ακτιβίστικη οργάνωση- να βγει από το συνέδριό του ο ΣΥΡΙΖΑ με συγκροτημένη πρόταση κι όχι με πολιτικά και εσωκομματικά τραύματα…