Ο πληθωρισμός, η γενική αύξηση των τιμών, είναι από εκείνα τα δεινά που συνήθως εμφανίζονται σταδιακά και υποδόρια. Στην αρχή οι καταναλωτές δεν αισθανόμαστε την εμφάνισή του. Χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για να αντιληφθούμε και, κυρίως, να συνειδητοποιήσουμε την ύπαρξή του.
Σύμφωνα με την εικόνα που χρησιμοποίησε ο πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (από το 1980 έως το 1991) Karl Otto Pöhl, «Το φούσκωμα των τιμών είναι σαν την οδοντόκρεμα: μόλις βγει από το σωλήνα, είναι αδύνατο να τον επαναφέρεις».
Και η άνοδος των τιμών γίνεται ανησυχητική και μπορεί να ενισχυθεί περισσότερο, αν η πολεμική σύγκρουση που διεξάγεται στην Ουκρανία διαρκέσει ακόμη περισσότερο.
Ο πληθωρισμός βρισκόταν σε υποχώρηση τα τελευταία χρόνια και επανέκαμψε με τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Πρόκειται για έναν από τους πρώτους λογαριασμούς που μας στέλνει η πολεμική σύγκρουση. Οι τιμές των τροφίμων φλερτάρουν με κορυφές που σπάνια φτάνουν και εικάζουμε ότι η τιμή των υδρογονανθράκων θα μπορούσε να εκραγεί εάν η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να προβούν σε ένα πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Αλλά και η Κίνα εμπλέκεται πλέον σε αυτή τη γενική αύξηση των τιμών. Τα αστικά της κέντρα πλήττονται ήδη από το πληθωριστικό κύμα.
Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής απειλούνται σοβαρά από το κύμα των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά. Υπολογίζεται ότι ο πληθωρισμός θα πλησιάσει σύντομα το 10%. Εάν αυτό το ενδεχόμενο επαληθευθεί, η Αμερική, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, απειλείται με ύφεση μέχρι το τέλος του έτους.
Ταυτόχρονα, στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός επανεμφανίζεται μετά από ένα αρκετά μακρύ χρονικό διάστημα πληθωριστικής νηνεμίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον πρόσφατο πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων καταναλωτών ήταν κυρίαρχο. Κι ακόμη, η πρόσφατη καμπύλη επιτοκίων των στεγαστικών δανείων δείχνει ότι η αγορά αναμένει όλο και πιο ύπουλο πληθωρισμό στη Γηραιά Ήπειρο.
Εάν οι μεγάλες οικονομίες επιβραδύνουν απότομα τους επόμενους μήνες, υπό το διπλή επιρροή της καταπολέμησης του πληθωρισμού και των διαταραχών της προσφοράς, οι οδύνες που προκαλεί στις τσέπες των καταναλωτών ο πληθωρισμός, μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονες.