Συνεχίζεται το ανοδικό ράλι τιμών στις τιμές των σιτηρών και του καλαμποκιού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι πωλήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν μειωθεί δραματικά λόγω της κατάστασης που επικρατεί καθώς αποτελούν δύο μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις στον τομέα αυτό.
Η τιμή του καλαμποκιού, είδους που εξάγει η Ουκρανία, σημείωσε την Δευτέρα άνοδο για τρίτη συναπτή ημέρα. Κατέγραψε, έτσι, την πιο παρατεταμένη άνοδο από την αρχή του πολέμου. Τα προθεσμιακά συμβόλαια καλαμποκιού σημείωσαν χθες άνοδο 1,5% φτάνοντας τα 7,67 δολάρια το μπούσελ στην πλατφόρμα εμπορευμάτων του Σικάγου.
Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας και η αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τις εξαγωγές καλαμποκιού από την Ουκρανία. Η χώρα κατορθώνει να εξάγει περιορισμένες ποσότητες καλαμποκιού και σιτηρών σιδηροδρομικώς μόνον, καθώς τα λιμάνια της είναι αποκλεισμένα λόγω του πολέμου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η ανεπάρκεια προσφοράς θα συνεχιστεί όλο το χρονικό διάστημα 2022-2023.
Ποιες οι προβλέψεις για τα προβλήματα εφοδιασμού
Τα προβλήματα εφοδιασμού αναμένεται ότι θα διατηρηθεί καθ’ όλη της διάρκεια της σεζόν 2022-2023, με την ένωση σιτηρών της Ουκρανίας να προβλέπει ότι η καλλιέργεια καλαμποκιού να μειωθεί κατά 39% σε σύγκριση με πέρυσι. Πλέον, το βλέμμα στρέφεται στις καιρικές συνθήκες στο υπόλοιπο βόρειο ημισφαίριο, καθώς οι εντείνονται οι καλλιέργειες, σε μια εποχή όμως και το αυξανόμενο κόστος των λιπασμάτων θα μπορούσε να περιορίσει τον όγκο των καλλιεργειών.
Ουκρανία: Η χώρα που αποτελεί το “γίγαντα” στα αποθέματα σιτηρών
Ο πόλεμος στην Ουκρανία διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα αναφορικά με τα σιτηρά αλλά και τις ελλείψεις που είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν το προσεχές διάστημα. Για σημαντικά δημητριακά, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, η παγκόσμια αναλογία αποθεμάτων προς χρήση ένα μέτρο των αποθεμάτων ως ποσοστό της ετήσιας ζήτησης θα βρίσκεται στο 29% στο τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία, αν και δεν είναι ανησυχητικό.
Ποια χώρα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα
Η Κίνα διαθέτει τα μισά αποθέματα του κόσμου σε σιτάρι και το 70% του καλαμποκιού. Μετά από πέντε συνεχόμενες σοδειές-ρεκόρ, η Ινδία έχει σχεδόν το 1/10 των παγκόσμιων αποθεμάτων σιταριού. Οι ΗΠΑ κατέχουν το 6% και το 12% των παγκόσμιων αποθεμάτων σιταριού και καλαμποκιού, αντίστοιχα.
Με τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο, η Κίνα είναι η καλύτερα προετοιμασμένη χώρα σε περίπτωση παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Από το 2008, το Πεκίνο έχει δώσει προτεραιότητα στην επισιτιστική ασφάλεια και έχει χτίσει τα τεράστια αποθέματά του.